Hem » Mitt På Kryss, Nyheter

Mitt På Kryss   Nyheter

På Kryss med Fingal – Dag 29

14 juli, 2013 – 17.12 Kommentarer inaktiverade för På Kryss med Fingal – Dag 29

FingalEllen3Larmet, i form av Micke och Lotta som kom med motorbåten, väckte oss runt åtta. Efter en koll på motorn, frukost och toabesök la vi ut.

Vi hade tur med vindriktningen, vi skulle rakt söderut och vindarna var nordliga. Men det blåste tio sekundmeter och vi började med bara focken upphissad.

Planen i början av dagen var att lägga sig i en naturhamn nära Mollösund, ungefär 25 distans från där vi låg den tidigare natten. Runt klockan tolv slörade vi förbi Gullholmen. Samtidigt som vi åt på tonfiskswraps försökte vi trockla oss igenom alla små öar och skär. Tillslut kommer vi fram till en liten by med en kaj där några står och fiskar. Någon undrar var vi är, och någon annan berättar att vi är helt fel, vi hade girat fel vid en ö. Ner med seglen och på med motorn för att ta sig upp i motvinden. Men ingen skada skedd, efter en halvtimme hade vi rättat till felet.

Vinden avtog runt ett och då vi hissade storseglet gick allt så bra att vi bestämde oss för att segla längre än planerat. Vi hade tänkt att följande dag segla till Källö-Knippla i Göteborgs skärgård, men nu skulle vi ta oss hela vägen på en dag.

pxmf_14juliVi behöll samma fart, men då vi kom utomskärs blev det så hög sjö att självlänsen i sittbrunnen tog in vatten. Det skulle vara helt okej – vi var utrustade med seglarbyxor och ordentliga stövlar – om det inte vore för ett hål i sittbrunnens vägg, som ledde rakt in i vårt förråd av verktyg, mat och elektronik. Så småningom forsade vattnet in och vi var tvungen att göra något. Medan jag styrde navigerade Becca samtidigt som hon försökte stoppa vattenintaget vid självlänsen. Tappra Johan kröp in under sittbrunnen för att där tejpa igen hålet. Och mitt i alltihop var jag så sjösjuk att jag hade svårt att hålla ögonen öppna.

Men även detta kaos klarade Fingals besättning, och snart såg vi den välkomna synen av Källo-Knipplas stenhällar. En dag som denna tänkte vi att de flesta gästhamnar skulle vara fulla, men det visade sig att det fanns gott om utrymme där. Becca har både en lägenhet och sjöbod precis vid gästhamnen, så inatt blir det sovmorgon i en riktigt säng.

 

Ellen