Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

På Kryss med Fingal – Dag 36

21 juli, 2013 – 15.15 En kommentar

FingalJohan2”Det finns tre ställen på jorden. Det är Key West i USA, Fremantle i Australien och Varberg här i Halland”, påstod en anonym seglarveteran som kom förbi i eftermiddags.

Antar att detta visdomsord inte fick underskattas så vi tog oss ut ur båten för att upptäcka vad Varberg hade att bjuda på denna kväll. För att sammanfatta: Jazzgubbar, modern improdans i parken, solnedgång från fästningen, räkmacka på en krog som verkade ha inspirerats av valfri charterort och avslutningsvis nattbad.

Men redan några timmar innan hade jag gjort redo att kasta loss när jag fick reda på att Becca hade beställt en latte på Espresso House och barristan hade glömt den lilla detaljen att det absolut inte fick innehålla vanlig mjölk. Allergichocken ändrade våra planer och Varberg fick behålla oss en natt till.

Imorse var vi med i ett stort uppslag av Göteborgs Posten så nu var vi kändisar i hamnen, och många beundrare kom förbi och gav uppskattade kommentarer. Några var kanske lite indignerade, vilket var förståligt för artikeln hade fått lite av en aggressiv vinkel och det kunde verka som om vi hade något emot gubbar. Artikelns nätversion hade rubriken ”Unga seglare: för mkt gubbar på sjön” men det är inte hela sanningen, vi har inte något emot att gubbar är på skön, tvärtom hoppas vi att fler gubbar vågade sig ut. Det vi ville säga var att tiden har förändras på land och att patriarkatet inte har något att göra på skön heller – det vill säga släpp fram kvinnorna till rodret lite oftare. Sanningen är att majoriteten är män, äldre par och lite familjer som hänger på havet och vi vill bara visa att även fler unga och kvinnor, helt enkelt alla människor borde göra detta.

Havet kommer ju en dag att ärvas och då måste arvtagarna förstå dess värde och hur man bemästrar denna enorma resurs. Olyckligtvis blev detta lite cyniskt citerat i GP, men med lite humor kan man nog ta vårt budskap på rätt sätt:

”Allvarligt talat dör de gamla gubbarna snart, ska seglingen dö med dem?”

–          Ellen Verde i GP

 

Vänliga hälsningar,

Johan Pehrson

 

 

En kommentar »