Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

På Kryss med Fingal – Dag 41

26 juli, 2013 – 18.15 Kommentarer inaktiverade för På Kryss med Fingal – Dag 41

FingalEllen4Från Hornbæk bar det av till ön Ven, mitt i sundet mellan Danmark och Sverige. Vi nådde Kyrkbacken – en av det tre gästhamnarna – strax efter lunch. Det var fullt, men vi kunde lägga oss utanför en motorbåt som bara var dagsgäster. Knappt femtio meter från gästhamnen ligger det cykeluthyrning, så efter städ och toalettbesök började vi upptäcka Ven på cykel.

Solen sken, det var fina cykelvägar och mycket att se. Vi åt lunch mitt på ön innan vi cyklade vidare. För att hinna med så många saker som möjligt innan stägningstid och innan cyklarna skulle lämnas tillbaka bestämde vi oss för att dela upp oss. Jag travade in på museet om 1500-tals astronomen Tycho Brahe, som fick ön av den danske kungen Fredrik II och bedrev mycket av sin forskning där. Det var ett fint museum med mycket att läsa och se. I entréavgiften ingick även att gå ner i ruinerna av hans observatorium.

Dagens höjdpunkt enligt mig var dock när vi strålade samman på en annan gästhamn, Norreborg. Det var en liten och kompakt gästhamn, som verkade väldigt popuälr. Flera båtar kom in och fick direkt vända då de upptäckte att det inte fanns plats.

Jag tittade runt lite bland toaletter och dusch, och de såg fina ut. Det här bekräftar även danske Kim Kruuse, som låg för andra natten med sin Saga 27 i hamnen. Han hade varit på Ven flera gånger under åtta år, men det här var första gången han besökte just det här gästhamnen. Han sa att gillade just Norreborg mycket mer än de andra två. Både läget och faciliteterna var bättre.

Jag antog att detta stämde, då Kyrkbacken inte ens hade egna toaletter. De enda toaletter som fanns var anordnade av Landskronas kommun åt turisterna som besökte ön. Vi fick gå långt för att hämta vatten och fast än vi låg ända in till bryggan långt in i hamnen tvingades vi att skarva elsladden.

En fantastisk ö, men en mindre fantastisk gästhamn. Så mitt tips till alla som besöker Ven, ligg i Norreborg och hyr cyklar!

Det här är även mitt sista blogginlägg, snart är det dags för mig att mönstra av och för Sanna att ta över. De tre veckorna jag var med gick otroligt snabbt och var otroligt roliga. Inte bara har jag sett hela västkusten och blivit en bättre seglare, jag har också fått vänner för livet (och ett uppslag i GP, det är ganska coolt).

 

Tack för mig!

Ellen