Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

På Kryss med Fingal – Dag 43

28 juli, 2013 – 22.12 Kommentarer inaktiverade för På Kryss med Fingal – Dag 43

Besättningsbyte i Malmö, falafeljakt, tappning av lucka och motorhaveri. Varför skulle en av de mest händelserika dagarna infalla just på den dagen som var en av de varmaste på hela sommaren? Men så var det i alla fall…

Midsommar

Nu såhär i slutet av dagen så räknade vi ut att vi har besökt tre hamnar i Malmös förorter. Vi började dagen i Lomma, för att sedan segla ner till centrala Malmö och lade oss därför i Dock Marinan vid västra hamnen och efter ett tårfyllt avsked och ett glatt återseende så gick vi vidare till Limhamn precis söder om Malmö. Där emellan var det lite blandad utdelning…

Efter att vi hade lämnat Lomma så seglade vi ut i vår nystädade båt och satt focken och kursen mot Turning Torso. Vi hade bra vind och frukosten var som alltid väldigt uppskattad. Vi ville hålla oss på den säkra sidan då vi tycker att vi har fyllt vår gå-på-grund-kvot och gick därför en bit längre ut för att ha lite marginal. Som de flesta sjömän vet så blåser det mer desto längre från kusten man kommer, särskilt om vinden kommer från land. Det kränger mer och mer, ”shhhh” låter det och jag greppar luckan, utan att tänka på att den andra luckan ligger löst under den. Luckan vrider sig och ut åker den andra luckan som var helt nybyggd efter att vi tappat i orginalluckan på midsommar… Plopp, och så var den borta tänkte vi, men vi tog ett par vändor bara för att inte ge upp, men till slut gav vi upp hoppet och luckan var borta, ingen bra start på Ellens sista dag ombord på Fingal.

När vi väl kom fram till centrala Malmö så tog vi först en båtplats som var gjorde för båtar som var  minst fyra meter breda och gudarna vet hur långa, och när tamparna inte riktigt räckte hela vägen från pollarna till båten så gav vi upp det och fick lägga oss på en lite mindre plats. Va tog oss av båten, hungriga på lunch, men inte vilken lunch som helst, utan falafel. Vi gick igenom hela Malmö för att hitta vår älskade falafel, och vi fick den till slut. Sen var det dags för ett ledsamt adjö för den här gången till Ellen som skulle tillbaka hem till Kalmar.

–          Tack för de här veckorna Ellen, och vi ses i Kalmar om ett tag! Vi saknar dig redan!

Men vi var inte färdiga med Malmö då. En lång promenad till Rosengårdsområdet, en bestigning av en klätterställning för bar, klappning av häst och sedan tillbaka jakt på café för en kaffe. Vi jobbade med artikel och sedan en extremt effektiv handling! Sedan taxi tillbaka till båten och så bar det iväg med två extra sjömän ombord, Lottas ena son och en kompis till dem. Men de hoppade av efter en stund och vi fortsatte att motigt kryssa mot vår nästa och sista hamn för dagen.

Det luktade bränt efter en stund till sjöss och motorn blev varmare och varmare, så vi stängde av. Utan någon vidare vart och högt vindfång i båten så är det inte lätt att kryssa… Kom vi fram till… Efter hårt kämpande så kom Micke och bogserade oss, annars hade vi nog fortfarande legat och kryssat fram och tillbaka. Men som tur va så fick vi hjälp, och ligger nu och myser i båten och tycker livet är allmänt ’gött’.

pxmf_grupp1

Juste det, vi fick tillbaka luckan efter att Micke och Lotta råkade åka förbi den, och den lättnaden som uppstod på båten är obeskrivlig! Men det är inte det enda vi uppskattat väldigt mycket här på båten! Vi har även monterat upp en lampa i salongen! Äntligen! Att det tog sex veckor och att lampan alltid varit med oss under dessa veckor säger vi dock inget om… Utan njuter bara extra mycket av att den funkar just nu. ;)

Natti natti från Limhamn!

/Becca