Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

På kryss med Fingal – Dag 45

30 juli, 2013 – 08.54 Kommentarer inaktiverade för På kryss med Fingal – Dag 45

DSC02172Regn och hård vind, idag stannade vi kvar i Skanör. Solen kom fram lite senare, men då jag hjälpte en tysk båt att lägga till öppnade sig himlen helt plötsligt och jag blev överdrivet blöt. Tysken fick dåligt samvete och gav mig en öl.

Vi blev inbjudna till paret Jim och Gunilla Clementsons jättevackra träbåt, Sy:Sjöorn, en 11 meter lång kappseglingsbåt från 50-talet. Vi blev mycket imponerade av dess skönhet och skick, men förstod sedan vad det berodde på att Jim är utbildad i att bygga trämodeller till maskiner och renoverar numera italienska tävlingsbåtar. Gunilla är en duktig seglare och står ofta vid rodret, även deras 21 årige son har ett gediget intresse för båtar.

Senare fick vi komma till deras hudda, som var ett gammalt tullhus. De hade gamla in- och utresestämplar från tulltiden och vi stämplade i Sanna och Beccas pass. ”Inrest den 35 augusti (??) 1949, passkontrollen Skanör” och ”Utrest den 21 augusti 1954, passkontrollen Skanör”.

För de som inte vet är en hudda är det en liten enrumsbod som man ofta hittar på sydkusten, nära vattnet och används som bl.a. omklädningsrum när man badar.

Under eftermiddagen tryckte vi tummarna upp i vädret och tiggde lift in till Falsterbo, ett hett tips för båtfolk som vill ta sig någonstans när de ligger i hamn. Falsterbo liksom Skanör ser nästan overkliga ut med sin korshusarkitektur, med mossbeväxta tak och rosor kring nästan varenda port.

På kvällen blev det grillning och jag köpte nästan en båt, mer om det senare.

 

// Johan