Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

På Kryss med Fingal – Dag 46

31 juli, 2013 – 15.21 Kommentarer inaktiverade för På Kryss med Fingal – Dag 46

Passerade Falsterbokanal med galans, påstötning av oväder samt en olycka till havs med rodertappning och grundstötning för en senare ankomst till Sveriges sydligaste samhälle, Smygehuk.

fingal_8juli_13_2Vid 8 tiden i morse så lämnade Lotta oss… Hon skulle tillbaka till verkligheten och till Stockholm för att börja jobba igen. Men vi blev alla glada när vi fick reda på att hon troligtvis kommer tillbaks och möter oss i Kalmar om ett par dagar.

När vi väl tog oss upp, fixade el, vatten och, ja, resterande saker som man skall fixa innan avgång så gav vi oss iväg för att runda Skanör och Falsterboholmen och ta Falsterbokanalen. Våra förhoppningar om att delta i Fotevikens vikingalive krossades när vi ringde till dem och dom svarade:

–          Live? Nääää, vi har ett museum, men vi tänker inte klä ut oss om det är det ni tror.

Segt motor putter mot och igenom Falsterbokanalen efter en kort fika och en kaffe för 25kr?! Rena rånet!

Sedan satte vi segel hack i häl på en annan segelbåt och såg ett otäckt oväder närma sig i vår riktning. Vi spräckte det gamla fartrekordet på 6knop med endast storen och fock, och klöv nu vatten i en hastighet på 7knop! Men trots det så kom vädret närmare och närmare… Vi bärgade storen men fortsatte segla med focken. När solen var helt borta och det blev liksom lite mörkt omkring oss så beslöt vi oss för att bärga focken med, och det var i rättan tid! När underliket på focken nuddade däcket så öppnade himlen sig och regna hällde ner över oss i hinkvis! Vi fick därför ta ett mindre stopp i en hamn mitt emellan Falsterbo och Trelleborg. Den båten som vi låg precis bakom innan syntes dock inte till längre, även om vi hade samma rutt… Det visade sig senare att de hade tappat rodret och gått upp på ett grund. Räddningstjänsten fixade det senare dock, men lite drama var det allt, det kunde ju lika gärna varit vi som tappade rodret.

DSC01567Den lilla staden eller byn var supermysig och när vi kom in i hamnen så stod där ett gäng fiskare och varmt välkomnade oss och vi fick låna deras klubbstuga för mat tillberedning och allmänt varmt häng. De hade även ett super mysigt museum om fiske och fisk. J Ett ombyte av kläder och lunch (bestående av egengjorda falafelbullar, ris och färsk baguette) och mangomousse till efterrätt så var vi fit-for-fight igen!

Nu var det Smygehuk, Sveriges sydligaste punkt, som gällde!

Väl framme så gjorde vi en videoblogg, och fotografering vid skyltar etc. Vacker solnedgång och många foton från vår lilla promenad kring området. Sedan var det dags för mat igen. Vi gick till ett gatukök men det stängde för 3 minuter sedan och vi blev därför informerade om en pizzeria 200meter bort. Men den fanns då inte… Antingen är vi aningen korkade eller så gav de oss fel information som löd: Följ den där vägen 200meter, vilket jag inte tror vi kunde ha missuppfattat.

Det slutade med sushi handlad från Coop på en bänk nere vid havet vid solnedgången, så en ska inte klaga! Nu ligger vi här o myser allihop efter städning av kölskarpar och påfyllning av vattenflaskor. Alla är trötta efter dagens strapats, men vi är redo för fler utmaningar som kommer med morgondagen… ;)

Natti natti från Fingals besättning i Smygehuk

/Becca