Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

På Kryss med Fingal – Dag 49

3 augusti, 2013 – 06.10 2 kommentarer

Snart är det dag 50 till sjöss, vilket är både fantastiskt och tråkigt på samma gång. Det fantastiska kommer från känslan att vi klarat av att bo tre personer på en yta lika stor som Johans badrum, som han brukar säga. Det tråkigt kommer dock från att vi nu har gjort 49 av 56 dagar, vilket med enkel matte betyder att det är mindre än en vecka kvar…

DSC02242Idag så vaknade vi i Skillinge efter nattens lilla seglats och skulle besöka och upptäcka vad samhället hade och bjuda på. Med den flax som vi har så lyckades vi pricka in krusbärsfestivalen i Skillinge, samt öppet varv som aldrig tidigare hade inträffat. De firade sitt 40års jubileum och öppnade därför portarna till allmänheten. Det var förvånande när en av männen som arbetade på varvet berättade om hur pyttereskt Skillinge är och sedan beskrev hur mycket de hade att göra varje vinter.

–          Vi renoverar de gamla skeppen och har en mobil ångmaskin, säger han stolt och visar med handen mot ett långt metallrör som ligget ett stenkast bort.

–          Se den har hjul, alltså mobil, även om inte jag skulle ge mig på att flytta den, skämtar han.

Och visst tyckte vi alla det var kul att få se ett varv! Särskilt när det var den enda gången dom hade öppet.

Sedan bar det iväg igen, förbi Simrishamn och vidare till Kivik. Väldigt mycket gammal sjö gick och det var jobbigt att både hissa och ta ned seglen… Men vi fixade det! Med lite teamwork och tålamod så går mycket!

Vi lärde oss en del knep för att lista ut vädret (synd att vi kom på det efter sju veckor till havs…), som till exempel jag har alltid levt efter en strof: Red sky in the night, sailors delight. Red sky in the morning, sailors warning.  Men fick ett litet tillägg: Yellow sky in the night, sailors warning. Men om det skall bli klassiskt svenskt väder, varken bra eller dåligt, vad skall det vara för färg?? Vilka fler färger kan en solnedgång ha?

DSC02253

Vi har också fått uppleva det berömda lugnet före stormen, som till exempel för ett par dagar sedan när det blev helt lugnt och sedan öppnade sig himlen och bara öste ner regn och blåste med all sin kraft. Men då såg vi ovädret komma när de mörka molnen närmade sig, så det är ytterligare en grej att hålla koll på.

Nu ligger vi i Kivik och har ätit middag och fikat med Kiviks juice och kaka. Mycket skrivande står på agendan ikväll, i väntan på nästa potentiella storm…

Hoppas ni har det lika bra som vi har det!

/Becca

2 kommentarer »

 • Kapten Träben skriver:

  Så då har sjöfararna i västerled stigit iland på Skånes kust likt Röde Orm och Toke. Ni slipper ju gömma er i Göingeskogarna för att undvika Sven Tveskäggs vrede. Mycket välkomna hem!

 • Magnus Gedda skriver:

  Becca i Skillinge

  Som komplement till vad du berättat om de olika
  besök ni gjort kring ”Sydspetsen”, kan vi berätta
  att för (ganska) många år sedan när din pappa var
  liten har även vi fina minnen från dessa hamnar.
  Speciellt en vacker och stilla kväll i Skillinge hamn
  med många segelbåtar.
  Klockan 21.00 kom det upp en ung gast, ställde sig på sitt
  rufftak och blåste tapto på sin trumpet över hela hamnen.
  Mäktigt och minnesvärt.

  Tack för alla reseinlägg.

  Ha en bra avslutning efter en fin resa.

  Hälsar

  Farfar och Farmor