Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

På Kryss med Fingal – Dag 53

6 augusti, 2013 – 10.15 Kommentarer inaktiverade för På Kryss med Fingal – Dag 53

Sommarens varmaste dag i Simrishamn samt bästa matlagningstipsen för den som äger en vattenkokare!

DSC02283Vi vaknade när Micke väckte oss och med ett språng gick vi raka vägen upp, i pyjamas och allt, och begav oss mot Simrishamn. Vi chockade både Micke och oss själva att vi kunde vara så effektiva! Vi plöjde igenom stora vågor mot Simrishamn, som är en av de hamnarna som vi en gång bara åkte förbi med tanken att ”det är bara en tråkig hamn som säkert inte är det minsta charmig eller spännande”, men vi hade så fel. Igen… Ystad överraskade ju på ett positivt sätt och likaså gjorde Simrishamn, när vi väl kom dit. Den stackars lilla elmotorn fick då jobba, även om sträckan var kort så var vågorna inte att leka med.

Väl framme så insåg vi inte att det skulle bli sommarens varmaste dag, och som bonus väldigt kvavt på grund av närliggande åskväder. Vi tog vårta lilla pick och pack och

DSC02224gick och satte oss på café Kagan, vid Simrishamn torg, för att skriva på artiklarna som skall publiceras i olika omgångar.

Under eftermiddagen trodde vi allihop att vi skulle ”trilla av båten (pinnen)” om vi inte tog oss iland och till skuggan, så det slutade med att vi satt eller låg nästan utslagna av värmen under ett stort träd precis vid fiskehamnen och mumsade på varsin glass.

Kvällen bestod av långpromenad runt staden och kvällsmat med asiatiskt påbrå, med andra ord, thaimat. Lite häng utanför kyrkan
med allmänt snack om politik och andra djupa ämnen så var vi ganska trötta och vi gick tillbaks till vår älskade Fingal i tron att vi skulle gå och lägga oss. Men åter igen hade vi lite fel. Cyberdejting för Sanna och Southpark tittning för mig och Johan i en extremt obekväm säng. Man måste väl erkänna att vi har varit lite för lata för att fixa till sängribborna så den har tagit form som en puckelpist med en lutning åt fel håll som är precis så mycket så att det blir väldigt obekvämt. Men en ska inte klaga, vi har tak över huvudet!

_______________________________________________________________________________________________________

Dagens bonus!

Ombord på Fingal så har vi lite annorlunda matvanor, vilket har beskrivits i förbegående inlägg, och här kommer lite till. Ombord så har vi en allätare (Sanna och/eller Ellen), en vegetarian (Johan) och en semi-veg och extrem mjölkallergiker (Becca). Detta betyder att urvalet av mat som alla kan äta är väldigt begränsat… Men mycket grönsaker och pasta äter vi (men bara när det är finmiddag).

Båda mina föräldrar är ingenjörer och särskilt min mor är extremt fyndig, och jag tror att jag har ärvt lite av deras gener. Det är intressant hur mycket man kan göra för att diska lite mindre eller för att något skall gå lite fortare än vad det gör i vanliga fall. Är man påhittig och inte har många medel för att tillaga mat så hittar man på nya sätt att laga mat. Ombord har vi enbart en låga och en vattenkokare som hjälpmedel, och jag använder i alla fall vattenkokaren mer än spritköket. Första gången jag ville koka ägg i vattenkokaren så påstod resten av besättningen att det var en dålig idé, men nu är det del utav vår morgon rutin och är en självklarhet när ägg skall tillagas. Återigen ville de inte att jag skulle koka potatis i den heller, men jag gjorde det i smyg och berättade först efter att de sa att det var den godaste potatisen de ätit, lite slugt.

image

 

I en vattenkokare kan man:

  • Koka vatten (basic).
  • Koka ägg (snabbt och enkelt), stoppa i äggen, koka upp en gång, låt stå i 2min och koka upp igen, häll av vatten och tillsätt kallt vatten, KLART.
  • Koka nudlar, ja koka nudlarna som vanligt fast i vattenkokaren, går 5gånger snabbare.
  • Koka potatis (ger extra mjölighet), skär i mindre bitar (förslagsvis utan skal), koka upp och koka upp med jämna mellanrum tills du tycker potatisen är klar (runt 10min tillagningstid).
  • Koka andra grönsaker, till exempel morot, bönor, linser etc.

Allt detta går att göra i en vattenkokare! Men kom ihåg att skölja ur den ordentligt om du inte vill ha potatissmak i ditt morgonte.

Kära tekokare, tack för att du går med på alla prövningar jag får dig att genomlida och tack för att du gjort Fingals kost mer lättlagad och nyttigare!

/Becca