Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

På Kryss med Fingal – Dag 8.

23 juni, 2013 – 21.58 4 kommentarer

pxmf_23juni_1Mentaliteten här på kanalen är lite speciell. Var sak har sin plats som man brukar säga, eller snarare varje person.

För skall man slussa, då gäller det att alla vet precis vad dom skall göra. Och enligt slussvakten Oskar så finns det en faktor som sällan ändras, en regel som inte bryts. Det är frugan som gör hårdjobbet, mannen han styr. Så ÄR det bara, få undantag. Samma sak fick vi höra av en herre i båten bredvid oss under gårdagen, ”Ja, när man kommer fram till slussen, då är det bara att slänga upp tanta’.”

Detta faktum gör mig lite irriterad. Varför kan man inte turas om? Framförallt för förhållandets skull, då det finns en tendens till irritation om man inte delar på slitgöran. Nu kanske ni sitter och tänker att det är minst lika jobbigt att styra, men så är inte fallet. Jämför dessa roller:

Person nummer ett: Tar hand om tamparna. Hoppar i land. Drar båten in i slussen. Har koll så att båten inte glider iväg.

Person nummer två: Står vid rodret. Ser auktoritär ut. Ropar då och då ”Nu glider vi, dra lite hårdare älskling!”

Gissa vem som gör vad?

Efter ett tiotal slussar förstår jag plötsligt varför Göta Kanal i folkmun ofta kallas Skilsmässodiket. För jag hade blivit galen om min partner skickade mig i land sluss efter sluss.

Men som tur är så hjälps vi åt ombord på Fingal, så ingen av oss behöver ta ut skilsmässa. Alla har fått hoppa i land och dra, fastän en av oss har fått slita lite oftare. Och det är, tro det eller ej, ingen av kvinnorna ombord. Det är Johan. För det är kul att bryta trenden lite, och dessutom är han stark som en björn. Tyvärr verkar de starka björnarna på alla andra båtar ha gått i ide. Tråkigt för dem, för solen skiner så fint här på Kanalen.

 

Många varma hälsningar

//Sanna

4 kommentarer »

 • Marie Gedda skriver:

  Väldigt rolig läsning! Hälsar familjens ”Ruffhäxa”

 • Cecilia olsson skriver:

  Hej,
  Vi har gjort samma observation, bara gubbar vi rodret! På Aquilo gäller däremot varannan gång vid rodret och det blir roligare för alla. Ligger förresten i samma hamn, Bergs bassäng. Vi såg Fingal komma ur slussen när vi just lagt till.
  Ha en skön sommar på hav och sjö!

  Cessan & Kjell

 • Susanne Gustafsson skriver:

  Bra rutet! ;))

  Jäla märklig tradition, det där. Är ju oftast samma vid tilläggningar, när man ska hoppa i land på låga o hala klippor o knyta i träd… Bekvämt där bak i aktern med pinne i hand då åxå.

  Nä – Fram för förändring! O heja Johan o brudarna på Fingal!

  Simma lugnt!
  –S.

 • carina olsson skriver:

  Goda tankar Sanna…. men vilka starka tanter man kommer att se på stan i Göteborg om nån liten vecka eller två!

  Carina