Hem » Löpsedel, Mitt På Kryss

Löpsedel   Mitt På Kryss

På Kryss med Fingal – dagens goda gärning

13 juli, 2013 – 23.36 Kommentarer inaktiverade för På Kryss med Fingal – dagens goda gärning

pxmf_13juliI förmiddags såg vi av att en stor motorbåt plötsligt låg fast över några bojar och aktertampar. En situation som lätt skulle komma att kosta ägarna minst ett par tusen kronor att få ut en dykare från Smögen som någon gång senare under dagen kunde komma ut och göra jobbet.

Ägarna till motorbåten, ett äldre par, var medlemmar i Kryssarklubben och vi tyckte att det kunde bli en liten utmaning. Johan tog på sig det stora jobbet att med en cyklop gå ner för att undersöka vad som hade hänt. Tenen (”pinnen”) på grannbåtens boj låg fastkilad mellan roder och propellerblad och rubbade sig inte.

Vi diskuterade olika lösningar, men till slut fick Johan en vågtandad brödkniv för att börja skära av grannbåtens aktertamp (den var fastgjord på andra sätt och låg stadigt även utan aktertamp i den tilltagande blåsten).

Det äldre paret motade undan brännmaneter och Johan och Micke kom till slut fram till en lösning som inte innebar att bojen behövde punkteras, ett förslag som inte gillades av Malmöns gästhamn.

Med ett djupt andetag och med all kraft i benen lyckad Johan trycka undan bojen och båten var plötsligt fri.

Paret lovade sätta in en slant på Sjöräddningssällskapets konto, som en ersättning för jobbet. Och Johan fick varmt te och en handduk för att värma sig litet efter tjugo minuter i det sjuttongradiga vattnet.