Hem » Mitt På Kryss, Nyheter

Mitt På Kryss   Nyheter

På Kryss med Fingal: Dan före dan

29 juni 2014 – 21:11 Kommentarer inaktiverade för På Kryss med Fingal: Dan före dan

fingal_reportrar_2014I morgon måndag kommer årets ungdomsreportrar att påbörja sin segling sträckan Österlen-Stockholms skärgård.

Här är deras egna presentationer om sig själva och sin bakgrund som seglare.

Saga 19 år

Vatten och jag har alltid varit som bästa vänner. Så det är inte konstigt att jag har dragits till en sport på vattnet.

Segling kan ge den där glada piriga känslan i magen, som gör en överlycklig och varm i hela kroppen. Det låter som jag är kär och det är jag också, i segling.

Det har nu gått lite mer än tio år, snart elva år sedan jag introducerades till segling, sättet att leva i båt och njuta av vinden i mitt ansikte. En sak är säker, jag har fortfarande inte tröttnat. Segling är något jag brinner för och vill dela med mig av.

Det är bland annat en av anledningarna till varför jag på fritiden jobbar som seglingsinstruktör och seglingstränare. Jag tycker det är kul att se utveckling, att man kan lära ut och dela med sig. Att få känna den stolta känslan i bröstet när man ser att man har lyckats, att man har lärt ut och delat med sig av sina erfarenheter.

Att jobba som seglingsinstruktör kan på så sätt vara en otroligt viktig del i seglingen. För någon måste dela ut kunskapen för att sporten ska gå vidare.

När jag fick reda på att detta jobb existerade trodde jag inte att det skulle finnas en möjlighet för lilla mig att få det. Nu är jag förstås överlycklig och längtar till sommar. För när man kan segla hamnar man i en gemenskap, där alla är välkomna, alla hjälps åt.

Det är som att tillhöra en väldigt stor familj, utöver den underbara familj jag redan har. Jag hoppas nu att kunna inspirera ännu fler att börja.

Emelie 20 år

Jag heter Emelie Berggren och är 20 år gammal. Jag bor i Göteborg med mina föräldrar och min lillebror och har precis avslutat en ettårig fotografi- och dokumentationskurs på Nordiska Folkhögskolan.

Jag har så länge jag kan minnas tyckt mycket om att skriva och fota och det har blivit mitt mål att bli journalist, skribent eller författare. Segling är något jag gjort varje sommar med familjen sen innan jag kunde gå.

Jag har alltid varit en väldigt aktiv person och har alltid hållit på med så många aktiviteter som det finns tid för på dagen, men på sommaren har det alltid bara varit segling som gällde. Jag seglade optimist när jag var mindre och har varit med på tre turer med Kryssarklubbens skutor Atlantica och Gratitude och seglar fortfarande med min pappa varje sommar i vår Jeanneau 39. Vi seglar mest längs västkusten och till Danmark.

Jag läste Naturvetenskap med Biovetenskaplig inriktning på Gymnasiet och efter det läste jag Biomedicin på Lunds Universitet, men hoppade av efter en termin och bestämde mig för att göra något jag kände lite mer passionerat för istället. Vilket ledde mig till Foto och Dokumentation.

Jag läste om Fingal och möjligheten att få vara reporter åt På Kryss i min pappas tidning och tänkte ”Segling, foto och journalism, det här är ju för bra för att vara sant!”.

Jag ser verkligen fram emot den här resan, jag tror det kommer bli ett minne för livet och hoppas att läsarna av På Kryss blir nöjda med vad vi skriver.

Hanna 18 år

8 m/s. Slör. Klockan 16:45. Solen bränner i ansiktet och jag riktigt känner hur fräknarna kommer fram i ansiktet efter att ha gömt sig hela vintern.

Eftersom att skolan tar upp så mycket av min tid så måste jag ha någonstans att rymma. För mig är det att segla och att umgås med mina vänner. Gärna i kombination. Därför har jag på senaste spenderat mycket av min tid i en liten båt vid namn Lily.

Jag föddes i en riktig seglarfamilj och har haft båt i hela mitt liv. Segling har på det sättet blivit ett av mina största intressen. Jag har seglat många olika typer av båtar men det var först för två år sedan som jag började segla skuta. Det var i och med att jag började på Öckerö Seglande Gymnasieskola. Nu är jag aktiv inom föreningen Mot Bättre Vetande och håller på att bli instruktör på deras skuta Astrid Finne.

Jag har bott utomlands i sex år och har stora planer på att segla runt i världen när jag blir äldre. Utöver att segla tycker jag att det är roligt att fota och skriva olika typer av texter, åka på äventyr, och att laga mat. Jag lyssnar på musik dygnet runt och har själv spelat olika instrument och sjungit.

Att vara inomhus när det är bra väder är något jag avskyr så jag lever så mycket friluftsliv som möjligt. Till exempel genom att cykla, paddla, träna och såklart segla. Jag är egentligen inte träningsgalen men jag tycker mer om att vara ute och hitta på roliga saker än att sitta inne och kolla på TV.

Min lillasyster är en av mina största inspirationer trots att jag är två år äldre. Hon är den som tycker att min seglingsfanatism är mest galen eftersom det är på den punkten vi skiljer oss åt mest.

Jag fortsätter hävda att det är det bästa man kan ägna sin tid åt!