Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

På Kryss med Fingal – i följebåten dag 40

25 juli, 2013 – 07.40 En kommentar

fingal_25juliEfter 40 dagar ombord på en liten motorbåt har vi ännu inte tröttnat på att Sverige. Vår kust är verkligen fantastisk nu när vi besöker områden vi tidigare bara har hastat förbi på väg någon annan stans.

Att köra motorbåt i stället för att segla innebär att ett ständigt surr från motorn och att det blir varmt som i en bastu när solen ligger på eftersom styrplatsen är inomhus och fönstren är stora. Två takluckor kan dock styra ner lite frisk luft.

Hittills har vi inte saknat fast pentry eller fast toalett, det har varit fantastiskt väder nästan hela tiden och att vara ute på det rymliga akterdäcket med matlagningen har fungerat okej. Toalettbestyr har fått vänta tills vi är i hamn, vilket vi är varje dag. I riktiga nödsituationer får vi använda hinken.

Skärgårdsströvaren är lätt att hantera och vi kör på 3400 varv och får en marchfart på runt 8 knop. Det går att få upp henne till 12 knop, men då ökar bränsleförbrukningen kraftigt när den blir halvplanande/semideplacerande.

Båten är också till salu från 10 augusti. Kontakta Sören Colbing om du vill köpa henne.

Just nu har vi kommit till Skåne och natten tillbringades på Hallands Väderö. Det var en av sommarens allra varmaste sommardagar och de två turbåtarna körde ut hundratals personer som ville ligga på stranden och plaska i vattnet. Det är ett naturreservat men tävlingen om att få en plats gör att ett femtontal båtar låg ankrade i viken med ankringsförbud i Sandhamn på norra ön. Ytterligare ett femtiotalbåtar låg ankrade söder om ön, runt Kappelshamn. Men 17.20 gick sista båten tillbaka och lugnet återinträdde – Väderön blev plötsligt en ansenligt angenämare plats.

Favoriter hittills har varit de naturhamnar vi besökt som till exempel Väderön, och också Glommen, Hornbaek och Mollösund har varit trevliga att besöka. Vad som gör en bra gästhamn ska jag försöka utveckla i ett inlägg senare.

16 dagar kvar på denna resa. Skärgårdsströvaren ska troligen till Öppna Varv och Fingal ska vi hitta en lämplig plats för på land runt Kalmar.

En kommentar »

  • onkel konkel skriver:

    Hej besättningen!
    Mycket kul att följa er på äventyret! Jag undrar lite hur det är att bo så pass tätt inpå varandra? Har någon spänning uppstått ombord på båten? Tänker framför allt på hur ni tjejer går ihop med Johan som ju verkar vara en riktig Casanova…