Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

På Kryss med Fingal – Så seglar Fingal

21 juli, 2013 – 12.04 2 kommentarer

fingal_19juliFingal är en konstruktion från början av 1960-talet av Knud H Reimers och blev för tiden en lyckad och snabb konstruktion som vann sin klass i Gotland Runt under fem år. Sedan tog fenkölade båtar över helt.

Men det långkölade skrovet är fortfarande vasst för sina 8,3 meter. När vi valde att ha en gaffelrigg så uppstod flera funderingar. Dels så blir det en betydligt större segelyta i och med att storseglet blir så stort. Och dels är det en ganska svårseglad rigg med uppskattningsvis runt 400 meter fall, skot och tampar till riggen och seglen.

fingal_8juli_13_2Segelmakaren och författaren Birger Sjöberg har ritat riggen och seglen. Storseglet har liten buk och ett trimrev redan en halvmeter upp för att balansera i bidevind. De två förseglen är (relativt) stora och klyvaren sitter på ett meterlångt peke för att få fram tryckcentrum i segelytan så båten inte blir lovgirig.

Focken ska sitta på en peterbom, men den lösningen är inte klar ännu, vi försöker hitta någon gammal vindsurfingmast så att när man blir slagen på knäna ska det inte behöva gör så ont.

Sammanfattning

Fingal seglar fantastiskt! Tar fart på en gång och går för en gaffelrigg högt i kryssen. Jag ska se om jag kan undersöka närmare med farter och vinklar lite senare.

Så på det hela taget är det ett lyckat projekt. Jag har själv dock seglat båten väldigt lite (ungdomsreportrarna seglar den under 8 veckor denna sommar) och jag bävar lite inför när jag själv ska hissa alla segel och sedan kryssa genom något smalt sund.

2 kommentarer »

 • Jan G. Westin skriver:

  Hej! Kul att se henne under segel. Hade varit mycket sköj att ha varit med. Får bli då jag är på banan igen.
  Vad gäller kryssa i trånga vatten med henne så får du göra som de flesta som segla nuförtiden. Man bara tar till ”gjutjärnsgenuan”! Det funkar till mycket hög grad och för det mesta.

  Mvh Janne

 • Jörgen Westin skriver:

  Härliga bilder på båten. Speciellt när jag vet vilket arbete som Du lagt ner på att få den iordningställd för detta sommarprojekt. Hoppas att den håller hela sömmaren då det kan vara tämligen tufft väder bitvis. Det blev lite kort intrimningstid inför resan viket kan få konsekvenser på materialet.

  Får tillönska Dig en fortsatt god seglats med laber förlig vind trots att Du sitter i Skärgårdsströvaren och ”bara” är följebåt till Fingal.