Hem » Löpsedel, Ombord

Löpsedel   Ombord

Peppa nya seglare

1 oktober, 2010 – 15.00 Kommentarer inaktiverade för Peppa nya seglare

Jan-Gunnar är en av dem som har haft glädje av konceptet att följa med en erfaren skeppare på sjön.

Att få nya grupper att vilja bli aktiva på sjön har flera funderat på hur man ska kunna göra – bland annat är medelåldern mycket hög i de flesta båtklubbar och man brottas med problemet hur man ska entusiasmera fler att skaffa sig en båt och vara ute längs våra kuster och sjöar. Även Kryssarklubben har självfallet samma problem.

Vid ett samtal med en representant för brittiska Cruising Association berättade han att de mycket framgångsrikt på en liten skala sammanfört nybörjare som ville prova på med båtägare som behövde besättning för att åka ut och segla en sväng – ingen undervisning skedde utan det hade karaktären av en eftermiddagstur i trevligt sällskap som en introduktion till livet på sjön. Man undvek hårt väder för att inte skrämma någon i onödan. Det hade varit mycket framgångsrikt på en liten skala, eftersom man bara tog ut en eller ett par personer åt gången. Men både gastar och skeppare tyckte att det var mycket lärorikt och trevligt.

I Västkustkretsen inbjuder nätverket Solisterna intresserade gastar att följa med ut på sjön för att se om båtlivet kan vara något för dem. Korta eller långa turer beroende på intresse och förkunskaper.

Astrid Kam som är aktiv i nätverket säger:

– Vi är ett nätverk som det är tänkt att man seglar tillsammans på sommarhalvåret. Våra kafékvällar är till för att man ska lära känna varandra. Sedan har vi en seglar helg på våren och en på hösten. Då anmäler sig de som har båtar och de som vill följa med som gastar. Sedan träffas vi på ett ställe på fredag kväll. På lördag seglar vi till ett gemensamt mål och grillar tillsammans på kvällen. Sedan brukar vi samlas på söndagen och äta lunch på ett bra ställe som ligger på hemvägen och sedan är det till hemmahamn. På lördag och söndagsmorgon har vi skepparmöte och bestämmer efter väder och vind, dagens seglingsetapp.

Jag vet att flera av medlemmarna har varit ute i sommar och seglat med varandra och det är tanken bakom vår idé att gastarna ska få komma ut på sjön, avslutar Astrid Kam.

Att ta med nya seglare på en provtur kan vara ett utmärkt sätt att värva en ny grupp unga till att lära mer om båtlivet som borde kunna bli ett exempel för fler klubbar och kretsar.

Mer info på www.vastkustkretsen.se. Träff den 27 oktober klockan 18.30 i Göteborg.