Hem » Löpsedel, Ombord

Löpsedel   Ombord

Teknik: Egen självstyrning

1 november, 2013 – 07.02 En kommentar
runhammar_sjalvstyrning_uppropVår skribent Per Runhammar experimenterar med en lågbudgetsjälvstyrning som med hjälp av vindtrycket i focken och ett system med elastiska gummiband balanserar rodret till att hålla kursen i princip lika bra som ett vindroder.
Sven Yrvind har också fört fram denna teori,  i ”Den unge, den gamle och havet” där han låter Vegan Majas 20-årige skeppare Thomas testa sig fram till en fungerande metod;
”Första gången jag pratade med Yrvind om att skaffa ett vindroder avfärdade han det direkt eftersom det skulle kosta för mycket. Istället föreslog han att vi skulle använda oss av John Letchers gummibandsmetod. Jag tog då för givet att han provat metoden tidigare. Det var ett felaktigt antagande. När jag frågade hur den fungerade räckte han fram en bok som såg ut att vara femtio år gammal.
”Här står det hur man ska göra” (från sidan 136)
Per vill gärna komma i kontakt med andra som testat detta, för erfarenhetsutbyte och för att så småningom presentera ett fungerande förslag i en artikel. Så länge kan du se Pers första tester på video genom denna länk till Youtube.
Det finns ett par filmer till om sheet-to-tiller, den första egentligen en reklamfilm om en holländsk bok om självstyrning. Den andra är en australisk seglare som har en hel serie gör-så-här och har också en lösning på självstyrning.

En kommentar »

  • Anders skriver:

    Hej Per,

    Ett antal väl fungerande system finns beskrivna i böckerna ”Self-Steering for Sailng Craft” av John S Letcher Jr, International Marine Publishing Co, Maine 1974 och ”Self-Steering Without a Windvane” av Lee Woas, Adlard Coles Ltd 1982.

    Själva seglar vi vår kutterriggade båt på överseglingar utan vindroder men med kraft från stagseglet till rodret från bidevind till slör. Vi har använt metoden med framgång i vindstyrkor från en till sju Beaufort.

    Anders