Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Petter bjuder in till Koster Swimrun

1 oktober, 2015 – 08.33 Kommentarer inaktiverade för Petter bjuder in till Koster Swimrun
KosterSwimrun3

Bild: Michael Lemmel

Nu på lördag, den 3 oktober, genomförs den allra första upplagan av Koster Swimrun. Bakom tävlingen står artisten Petter, hans fru Michaela Askergren samt swimrunpionjärerna Michael Lemmel och Mats Skott. För de tävlande väntar 17 kilometer löpning och 7 kilometer simning över drygt 25 öar kring Nord- och Sydkoster.

Petter Askergren har många järn i elden. Sedan slutet av 2013 har han ägnat mycket tid åt swimrun – sporten där två personer bildar lag och tillsammans springer och simmar längs en tydligt markerad bana i terrängmiljö. Genom Koster Swimrun kan Petter, som tillbringade sin barndoms somrar på västkusten utanför Strömstad, kombinera träningsintresset med passionen för Kosteröarna.

— Miljön här, med Kosterhavet, Sveriges enda marina nationalpark, är unik – en riktig godisbutik för alla som gillar simning och terränglöpning. När jag gjorde min första tävling, Utö Swimrun, i Stockholms skärgård i slutet av 2013, hade jag bara en tanke i huvudet när jag gått i mål: Det här måste gå att ordna på Kosteröarna också, säger Petter.

Mer eller mindre direkt på mållinjen tog Petter tag i Michael Lemmel, swimrunpionjär och tillsammans med Mats Skott grundare av Ö TILL Ö (världens första officiella swimruntävling, och numera även VM), och berättade om sin idé. Michael åkte med Petter ner till Koster för att träna, och gillade vad han såg.

— Att vi som redan håller i VM i swimrun ger oss in i ett swimrunsamarbete är en engångsföreteelse. Men Petters entusiasm och den fantastiska miljön på Koster gjorde att jag och min kollega Mats Skott inte kunde göra något annat än att tacka ja när vi fick frågan om att vara med och arrangera Koster Swimrun, säger Michael Lemmel.

Turistrådet Västsverige är en av tävlingens samarbetspartners, och bidrar med hjälp bland annat när det gäller marknadsföring och lokala företagskontakter. Man arbetar med produkt- och affärsutveckling kring outdoor-turism, och ser stor potential när det gäller att skapa anledningar för så kallade outdoor-turister att ta sig till Koster och Strömstad.

— Mycket av vårt arbete går ut att på att utveckla nya turistprodukter som kan generera inkomster även utanför högsäsongen. Koster Swimrun är ett utmärkt exempel på detta. Tillsammans med Kosters Trädgårdars skördefest, som inträffar samma helg, får både restauranger och hotell en beläggningsgrad som överträffar det normala för en helg i början av oktober, säger Åsa Massleberg, affärsutvecklare, Turistrådet Västsverige och turistchef, Strömstad.

redaktion@pakryss.se

, , ,