För irländska Grace O`Malley fanns det bara ett liv som lockade – havet. När hennes pappa sa att flickor inte kunde bli sjömän klippte hon av sig håret, förklädde sig till pojke och gömde sig ..." /> Piratdrottningen som älskade havet | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Piratdrottningen som älskade havet | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Piratdrottningen som älskade havet

28 september 2020 – 19:03 En kommentar
Piratdrottningen som älskade havet

För irländska Grace O`Malley fanns det bara ett liv som lockade – havet. När hennes pappa sa att flickor inte kunde bli sjömän klippte hon av sig håret, förklädde sig till pojke och gömde sig på hans skepp.

Än i dag lever legenden om Grace O`Malley kvar på Irland. Hon sägs ha varit en kvinna som kunde ”föda barn, dricka whisky och slåss mot sjörövare på en och samma dag”. Grace föddes runt 1530. Hennes pappa var en mäktig klanhövding och släkten O´Malley hade seglat sina skepp i hundratals år längs den irländska kusten och tagit upp skatt från alla som fiskade i deras vatten.

Som 11-åring ville Grace följa med sin pappa på ett handelsuppdrag till Spanien. När han sa nej och skyllde på hennes långa hår klippte hon helt sonika av det och gömde sig på skeppet. Under resan räddade Grace livet på sin pappa genom övermanna en pirat som hotade honom till livet. Efter det var det inget mer prat om att flickor inte passar på sjön och hon ärvde så småningom pappans flotta och tillgångar. När engelsmännen anföll hennes borg valde hon att bli sjörövare och hennes flotta på 200 pirater attackerade fartyg och tog kontroll över många slott längs kusten. Efter en livstid av äventyr till havs dog Grace 1603. I dag ligger hon begravd i klostret på sitt älskade Clare Island och beskrivs som en de mest anmärkningsvärda kvinnorna i Irlands historia.

En kommentar »

  • Marianne Levin skriver:

    det har funnits och finns fantastiska kvinnor till sjöss, dock sällan beskrivna.