Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Plast i havet – vilka spår lämnar vi och vilka lösningar har vi?

14 oktober, 2015 – 07.44 Kommentarer inaktiverade för Plast i havet – vilka spår lämnar vi och vilka lösningar har vi?
LysekilGU

Lysekil sett från havet. Bild: Carina Eliasson

Nu tar Göteborgs universitet genom Lovéncentret i Kristineberg ett gemensamt initiativ till en ny mötesplats där alla krafter i Lysekil med omnejd, som jobbar för havets framtid, kan samlas. Den 15 oktober är det dags för det första evenemanget som riktar sig mot allmänheten.

− Här i området finns många marina organisationer. Till exempel lärosäten och privata företag med starka profiler inom marin forskning, utbildning och teknologi, men det är inte så allmänt känt. Det här initiativet är en del av en bredare strategi vi har för att uppmärksamma den marina profilen i Lysekils kommun, säger Michael Klages, föreståndare för Sven Lovén centrum för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

Havet är livsviktigt för vår gemensamma framtid och spelar en avgörande roll för klimatet och för rekreation. Sjötransporter, fiske, tillgång på livsmedel och råvaror är andra betydelsefulla aspekter av havet. Men havet är hotat av mäniskans aktiviteter. Mängder av platsskräp flyter omkring och riskerar inte bara marina arters hälsa utan även människans.

I trakten kring Lysekil finns många goda krafter som arbetar för havets framtid. Mikael Klages vill samla dessa och bilda ett nätverk i kampen för ett friskare hav och för att skapa ett forum där allmänheten kan ta del av kunskapen.

− Om vi inte involverar allmänheten i de problem vi har i haven idag kommer det att vara svårt att utveckla lösningar för problemen.

Det första mötet, som sker den 15 oktober, är ett gemensamt initiativ som tagits avSven Lovén centrum för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet och Centrum för Hav och Samhälle vid Göteborgs universitet tillsammans med Skaftö Skola och Gullmarsstrand Hotell & Konferens för att möjliggöra att mötas ett par gånger om året och diskutera havets framtid; hot och möjligheter.

Inte minst den förväntade havsnivåhöjningen, närmare två meter inom några decennier, är en utmaning för dem som bor i kustområden och kräver strategier. Prognoser anger att år 2050 förväntas hälften av de då nio miljarder som lever på jorden bo i kustområden.

redaktion@pakryss.se

, , ,