Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Podd: Björn Ahlander – skeppare på öppet långskepp

23 december 2019 – 08:57 Kommentarer inaktiverade för Podd: Björn Ahlander – skeppare på öppet långskepp

Björn Ahlander är kapten på det öppna långskeppet Draken Harald Hårfagre som har seglat från Norge till USA. Hur hamnade Björn där? Och hur hanterar man ett råsegel på över 300 kvadratmeter?
Under ett hamnstopp i Annapolis, i Chesapeake Bay, berättar Björn om äventyret i På Kryss-podd nummer 7.

När Björn Ahlander fyllt 65 gick han i pension som man ska göra.
– Det var en härlig tid. Jag var pensionär i fjorton dagar! Sen ringde de och undrade om jag kunde hjälpa till med Draken, berättar Björn i På Kryss podd nr 7 som finns att lyssa på via webben eller i mobilen. Äventyret med det öppna långskeppet Draken Harald Hårfagre är det senaste i Björns livslånga samling utmaningar till havs som började på allvar när tjugoåringen Björn mönstrade på en av de sista råseglarna i kommersiell trafik, Antarna, 1969. Sedan följde flera år med skonare, ketcher och råseglare i Västindien innan det på 70-talet bar hem till Sverige igen där han började segla som skeppare på Kryssarklubbens Seglarskolas fartyg. Han rycker fortfarande in på de blå båtarna när det behövs: senast i somras seglade Björn som skeppare på Gratitude i Norge.

Björn Ahlander var också engagerad i projektet med ostindiefararen Götheborg från tidigt 1990-tal. Han var ansvarig för riggningen av fartyget som blev världens största seglande träfartyg. Han var sedan ombordanställd båtsman/riggmästare under resan till och från Kina och under den tremastade råseglarens turnéer åren efter hemkomsten 2007.
I samband med ostindiefarare-projektet seglade Björn bland annat med den stora segelfartyget Endeavour och han har också varit skeppare på det seglande gymnnasiet Gunilla och på Astrid Finne i bland annat Karibien. Han har också långseglat med sin familj på egen båt.

Björn uppskattas som skeppare för sina kunskaper och erfarenhet, men inte minst för sin förmåga att entusiasmera och leda sina besättningar även under svåra förhållanden. Under Drakens färd mot Kanada 2016 var sträckan från Grönland till Newfoundland med isberg, growlers och stormar, tidvis i köldgrader, den tuffaste. Men på USA:s sjöar mötte andra svårigheter där reglerna och kostnaderna för lots på sjöar och kanaler tvingade fram ändrade planer och en förkortad resa till New York trots att alla hamnstopp samlade enorm publik och fick stor uppmärksamhet i media. Björn Ahlander blev under resan känd hos allmänheten längs USA:s östkust och ofta igenkänd som ”vikingaskeppets kapten” på gatorna.

På Kryss podd spelades in 2018 av Kalle Wannerskog under ett hamnstopp i Annapolis. Då hotade en orkan att dra in över Chesapeake Bay, men den mattades av och ändrade riktning utan att ställa till med skada för just Draken och dess besättning. Draken har sedan 2016 en tillfällig hemmahamn i Mystic, Connecticut, och ska eventuellt på äventyr till USA:s och Kanadas östkust sommaren 2020.

Podden finns att lyssna på webben (länkar här i artikeln) och via appar som exempelvis Podcaster och Podcast Addict.

Läs mer om Draken, som byggdes på Vibrandsøy i Haugesund, här på pakryss.se eller på drakenhh.com.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,