Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Polska soloseglare rundade Gotland

26 september, 2016 – 09.01 Kommentarer inaktiverade för Polska soloseglare rundade Gotland

Tjugotvå soloseglare rundade Gotland förra veckan och de sista återvände till målet i Gdansk i helgen. Aleksandra Emche var en av deltagarna som tyckte att timmarna med stiltje var den största utmaningen.
– Hårt väder sätter dig i arbete medan bristen på vind är en mental utmaning att klara av, säger Aleksandra.

Bitwa o Gotland

Aleksandra Emche med sin Delphia 40, Kosia III. FOTO: Elzbieta Gistel

De tjugotvå deltagarna i den intensiva långseglingen är en brokig samling seglare och båtar. Allt från Mini Transat-seglare som siktar på världsomseglingar till nybörjare med hyrda båtar och mycket erfarna soloseglare som Szymon Kuczyński som med sin sexmeters Atlantic Puffin just kommit hem från en världsomsegling. Just Szymon Kuczyński hörde till dem som råkade ut för tekniska problem.
– Batteriet laddade ur så jag var tvungen att prioritera elförsörjning för navigation och kommunikation. Det innebar att jag inte kunde använda autopiloten och fick handstyra. Men det var helt och hållet mitt fel. Jag hade inte kontrollerat elsystemet tillräckligt ordentligt och nu hade korrosionen gjort sitt. Men seglingen var fantastisk när det väl blåste ordentligt, säger Szymon.

Av de två kvinnliga seglarna var Aleksandra Emche först i mål med sin Kosia III, en Delphia 40 som hon hyrt för racet.
– Båten fungerade väl och jag hade inga tekniska problem. Men väderprognoserna stämde inte och svårast var att hantera timmarna med stiltje när man inte kan göra annat så mycket mer än avvakta och trimma seglen så gott det går.

Bitwa o Gotland
Sist i mål strax innan midnatt mot lördagen var Tomasz Ladyko med sin Sadler 32, Double Scotch. Även Tomasz tyckte att bristen på vind var den största utmaningen.
– När det tagit mig ett dygn att passera halva Gotland på väg norrut började jag bli orolig om jag skulle hinna till jobbet på måndag. Men vinden tog sig och både jag och båten trivdes utmärkt i vindarna ner mot Gdansk.

Havskappseglingens regler för utrustning ombord kräver vhf, epirb eller plb, gps, nödraketer och bloss, personlig säkerhetsutrustning och uppdaterade sjökort. De flesta båtar har ais, men det är inte obligatoriskt.

Bitwa o Gotland

Joanna Pajkowska med sin polskbyggda Vector 10. FOTO: Elzbieta Gistel

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

, , ,