Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Rekordfart runt jorden – hittills

13 januari, 2017 – 14.50 Kommentarer inaktiverade för Rekordfart runt jorden – hittills

Med drygt 6000 sjömil kvar till mål har skepparen Francis Joyon med besättning på trimaranen Idec-Sport stora chanser att bli snabbast någonsin att segla jorden runt.

Reglerna för Jules Verne-trofén är enkla: starta på en linje mellan England och Frankrike och segla runt jorden tillbaka till linjen så snabbt som möjligt. Vad man seglar med eller hur många man är ombord har ingen betydelse.
2012 seglade Loïck Peyron (ingår numera i Artemis racings markteam) sträckan på 45 dagar, 13 timmar, 42 minuter och 53 sekunder, vilket var ett par dygn snabbare än föregående rekord.
Försöken att klå Peyrons tid har hittills inte alls gått vägen, men nu har besättningen på trimaranen Idec Sport goda chanser så länge turen fortsätter att hålla i sig. När båten i dagarna passerade Falklandsöarna var vädret lugnt och försprånget mot rekordhållaren minskade. Ett rejält lågtryck satte fart på trimaranen som på fredagen hade drygt 6000 sjömil kvar till Engelska kanalen. Om Idec Sport seglar över mållinjen senast klockan 22.00.53 på måndagen den 30 januari är det tidigare rekordet toppat.

Trimaranen, utrustad med bärplan, är ritad av VPLP Design just för långseglingsrekord och sjösattes 2006. Det första försöket att segla snabbast runt jorden för Jules Verne-trofén slutade i ett haveri när trimaranen kapsejsade utanför Nya Zeeland. På det andra försöket sprang skrovet läck, men det tredje slutade med ett rekord på 48 dagar och sedan dess har båten slagit en mängd rekord under olika namn och med olika besättningar.

Idec Sport

Idec Sport version 2016

Fakta om Idec Sport:
Längd: 31,50 m
Bredd: 22,50 m
Deplacement: 15 ton
Djupgående: 5,70 m
Mast: 33,50 m
Skrov: carbon-nomex
Tidigare namn: Groupama 3, Banque Populaire VII, Lending Club 2

Besättningen består av Francis Joyon, Clément Surtel, Sébastien Audigane, Gwénolé Gahinet, Bernard Stamm och Alex Pella.

Start och mål för Jules Verne Trophée är en linje mellan fyren Le Créac’h utanför Brittany och Lizard Point i Cornwall. Godahoppsudden, Leeuwin och Kap Horn ska rundas och den raka sträckan blir nära 22000 sjömil.

Kolfiber, bärplan, förfinade väderprognoser, skicklighet och tur har gett flera världsrekord för långsegling senaste åren. Senast på juldagen seglade fransmannen Thomas Coville solo från Brest jorden runt och tillbaka på 49 dagar, 3 timmar, 7 minuter och 38 sekunder, vilket blev nytt solorekord.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

, , , ,