Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Rekordlitet istäcke, rekordmånga isberg

17 april, 2017 – 10.56 Kommentarer inaktiverade för Rekordlitet istäcke, rekordmånga isberg

Samtidigt som många har vårrustat båten i snö hemma i Sverige är det sämre ställt med kylan i Arktis. I alla fall att döma av istäcket som i år är rekordlitet.

När istäcket i Arktis nådde sitt maximum i mars var ytan den minsta sedan satellitmätningarna påbörjades för 38 år sedan, enligt amerikanska National Snow and Ice Data Center. Snittet för isytan under hela mars omfattade 14,4 miljoner kvadratkilometer vilket är 60000 kvadratkilometer mindre jämfört med mars 2015 som var den senaste minsta uppmätta maximalutbredningen av istäcket. Det är 1,17 miljoner kvadratkilometer mindre än snittet för alla år mellan 1981 och 2010. En orsak tros vara sydliga vindar som fört varmare luft över Sibirien till Ishavet, Nu ökar soltimmarna och värmen i Arktis med tilltagande smältande snö och isar.

Istäckets utbredning den 7 mars i år är markerad med vitt. Snittet för tidigare års maximala utbredning visas med orange linje. BILD: National Snow and Ice Data Center

Istäckets utbredning den 7 mars i år är markerad med vitt. Snittet för tidigare års maximala utbredning visas med orange linje. BILD: National Snow and Ice Data Center

Samtidigt som rapporterna om rekordlitet istäcke rapporteras det om fortsatta ”extremt” stora mängder isberg mellan Grönland och kanadensiska Newfoundland. Enligt USA:s kustbevaknings International Ice Patrol flöt uppåt 450 isberg i den vältrafikerade leden över Grand Banks och tvingar många fartyg att ta omvägar i sydligare vatten. Isen kommer framförallt från Grönlands glaciärer längs kusterna.

LÄS MER: Rapport om årets arktiska istäcke [ National Snow and Ice Data Center]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,