Hem » Ombord

Ombord

Kampanj för ren el på Svenska högarna

10 augusti, 2011 – 22.02 Kommentarer inaktiverade för Kampanj för ren el på Svenska högarna

Björn Bertoft tog sin gamla 1980-tals vindsurfingbräda och seglade ut till Svenska Högarna där han upptäckte att man använder dieselelverk medan ett gammalt vindkraftverk stod trasigt och rostande på ön.

Hela Björns artikel kunde du läsa i På Kryss nr 9-2010. Björn startade ett initiativ till att få till vindkraft igen i en vacker och skyddsvärd del av skärgården (Läs tidigare text om Björns Facebookkampanj).

Sedan dess rullar det på och över 100 personer har tagit sida i kampanjen. I slutet av november fick man svar från energiminister Andreas Carlgren och i januari i år hade Björn ett möte med Skärgårdsstiftelsens verkställande direktör:

November 24, 2010
Miljöminister Andreas Carlgren svarar på email och visar sitt stöd för tanken och uppmanar oss till att söka ekonomiskt stöd från Länsstyrelsen.

Januari 13, 2011
Möte med Skärgårdsstiftelsens VD Lena Nyberg. Enighet om projektets angelägenhet bekräftades och vi tog i hand på att försöka hitta former för ett samarbete. Vetskapen om att Skärgårdsstiftelsen arbetar med en mycket begränsad budget stod klar redan tidigare och inga förväntningar fanns att stiftelsen skulle bidra ekonomiskt. Syftet med mötet var att informera om idé, läge och möjligheter.

/Från Björns Facebookgrupp

I ett inlägg visar också Björn på vindstatistik från Uppsala universitet att det under året blåser ganska bra där ute.

Visst är det ett bra initiativ att stötta!