Hem » Långfärd, Löpsedel

Långfärd   Löpsedel

Resmål Cuxhaven

16 juli, 2010 – 08.23 Kommentarer inaktiverade för Resmål Cuxhaven

När du slussar ut från Nord-Ostsee-Kanal, vid Brunsbüttel i kanalens sydvästra ända, då finns det inte så många hamnar att välja på. Cirka femton distans från Brunsbüttel där floden Elbe och Weser möter havet ligger Cuxhaven. För många som färdas långt med sin båt från Sverige för första gången är detta kanske deras första möte med tidvattnet, vilket kan bli dramatiskt med tre knops med- eller motström. Staden är inte speciellt välkomnande från havet, men det finns en stor anledning till detta. Större delen av staden ligger under havsyta, och vallar och stora portar har byggt för att skydda staden mot vattnet. Går man in i den gamla hamnen tror man först att det är en sluss vid bron, men det är helt fel. En gigantisk port mot vattnet, bygger tillsammans med ett sammansatt system av murar, vallar och flera portar ett skydd för Cuxhaven mot havet.

För tyskarna är Cuxhaven en kurort och en välkänd marin nationalpark. Här finns långa blommande sanddyner mot havet, frodiga träsk, och salta våtmarker som översvämmas regelbundet av havet vilket har tvingat de djur och växter som lever här att anpassa sig till dessa extrema förhållanden. Dessa salta marker ger en matälskare anledning att besöka staden, när det serveras lamm. Genom att lammen betar på saltängarna får köttet en speciell smak som skall vara väl värd en middag. Den friska vinden från havet anses ha en välgörande effekt på hälsan, och i kombination med möjlighet till långa promenader, cykelturer och golfrundor gör att Cuxhaven har mer under ytan än vad du först tror.
Så låt inte den tråkiga infarten lura dig utan sväng till exempel in vid fyrskeppet och gå in i den gamla hamnen där du kan få både el, vatten och internetkoppling.

/Stina Jansson

,