Hem » Långfärd, Läsvärt

Långfärd   Läsvärt

Resmål: Dunkerque

22 juni, 2010 – 09.00 Kommentarer inaktiverade för Resmål: Dunkerque

"cette photo provient du site www.ville-dunkerque.fr" et "Copyright ville de Dunkerque".  Franska Dunkerque nära gränsen till Belgien är en hamn att pusta ut i på väg in eller ut ur Engelska kanalen.

Det första intrycket av Dunkerque är det stora stålverk som ligger på stranden nära infarten, som med sina skorstenar och stora rökpuffar ser ut som miljöförstörande fabriker gör i dystopiska filmer.

Väl inne i hamnen ser man inte mycket av stålverket och de gamla industriresterna håller på att byggas undan. Denna sommar har vissa projekt kommit igång, men det är mycket kvar innan hamnområdet kan kallas mysigt eller bli ett besöksmål i sig. Fortfarande känns världskrigen närvarande i det att få byggnader är äldre än 1945-talet och fransk arkitektur på 1960- och 1970-talen inte alltid är vackra för ögat.

Det finns flera olika hamnar att förtöja i. Den första kommunala marinan på vänster sida när man kommer in, Port du Grande Large, är på gammal varvsmark och man har börjat fixa till området – tyvärr är det långt från stan, duscharna är temporära och en del dyning letar sig in här vid vindar omkring nord och kan störa nattsömnen. Nästa hamn ett hundratal meter längre in är den privata yachtklubbens och är lite dyrare och tar dessutom betalt för duscharna som dock fortfarande är fräscha. Även här kan det gunga litet.

Lugnaste alternativen är de två kommunägda hamnarna Bassin de la Marine och Bassin du Commerce, dit man måste slussa in (kanal 73 och tiderna står i Reed’s) och passera ett par broar. Men väl inne är det lugnt och stilla och dessutom nära stadskärnan. Även här vill man bygga ut och använda delar av den gamla kommersiella hamnen till att göra marinor för ett drygt tusental båtar till. Just nu är det skrotupplag och föga inspirerande.

När vi var där fanns bara sporadisk bemanning och att få en nyckelplätt tog en 45 minuter lång promenad till Port de Grande Large, som har bemanning dygnet runt.

Det två yttre hamnarna är åtkomliga dygnet runt, dock är det en del grunda sandbankar utanför och vid kuling och över bör man vara försiktig. Speciellt vid högvatten.

Observera att i den västra hamnen får man inte gå in alls som fritidsbåt. Att skilja på franskan Est och Oest är inte helt lätt.

Östlig ström lokalt högvatten – 2,5 timmar och västlig ström lokalt högvatten + 3,5 timmar. Vid nipflod är den under en knop men kan nå upp till dryga två knop vid springflod.

Näraliggande hamnar: Calais ligger 28, Dover 44 M M åt väster och åt öster Niuewport (Belgien) 15 M. Men ett trevligare alternativ är Oostende som ligger 25 M från Dunkerque och är en liten belgisk kuststad som brukar uppskattas.

Fakta om staden

Dunkerque har strax under 100 000 invånare och grundades som stad på 1180-talet.

I inledningen av andra världskriget blev Dunkerque platsen för krigshistoriens största reträttoperation. Mellan 29 maj och 4 juni 1940 utskeppades till Storbritannien totalt nästan 340 000 brittiska, franska och belgiska soldater, som helt inringats av tyskarna. Evakueringen skedde med 887 båtar av olika slag, vilka gick i skytteltrafik över Engelska kanalen.

I efterföljden av D-dagsinvasionen erövrades Dunkerque av kanadensiska styrkor i augusti 1944.

(Fakta från Nationalencyklopedin)