Hem » Ombord

Ombord

Ny riggare med gesällbrev

15 november, 2013 – 07.55 En kommentar

cilla_replarlingPille Repmakar’n dog i augusti och i början av november fick Cecilia Johansson sitt gesällbrev som riggare vid en ceremoni i Stadshuset i Stockholm. Cecilia jobbar nu i Pilles verkstad ett par dagar i veckan.

Pille var en av endast fyra riggmästare i Sverige, nu är det bara tre kvar. Men Cecilia Johansson som har gått som lärling hos Pille i flera år och jobbar nu också deltid i hans riggverkstad på Skeppsholmen, är på god väg att bli en viktig aktör med sina kunskaper som riggare.

Cecilia jobbar på båtbyggarkursen på Skeppholmens Folkhögskola, har var med vid bygget av briggen Tre Kronor och jobbar även med underhållet på af Chapman.

Riggmästare Nisse Holmdahl berättar att det finns fler yngre personer som arbetar inom yrket men som inte har avlagt gesällprov.

– Jag tycker att dessa ungdomar som inte bara har skaffat sig en utbildning utan också fått bevisa sin yrkesskicklighet genom att avlägga ett gesällprov bör uppmärksammas, säger riggmästare Nisse Holmdahl som jobbar på Proctor mast.

Riggaryrket är ett brett yrke som omfattar allt från nöjesbåtar, linbanor, teaterteknik och skeppsteknik.

Bilden är från Nisse Holmdahl och visar de tre riggarna fr.v. Nisse Holmdahl, Nisse Gustavsson, Cecilia Johansson och Olle Jacobsson under kvällen på stadshuset den 6 november 2013.

En kommentar »

  • Torbjörn Glantz skriver:

    Jag säger som Plex, lyfter på kepsen för duktiga hantverkare. Det är roligt att det finns människor som brinner för sin verksamhet.
    God fortsättning
    mvh Torbjörn Glantz, Sjökapten som har varit inne o fuskat i ämnet.