Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Risk för supercyklon försenar starten i Auckland

13 mars, 2015 – 10.06 Kommentarer inaktiverade för Risk för supercyklon försenar starten i Auckland

Cyclone close to New Zealand

Starten för den femte etappen i Volvo Ocean Race till Itajaí, Brasilien, har skjutits upp minst 24 timmar på grund av att en potentiell supercyklon hotar starten i Auckland, Nya Zeeland.

De sex båtarna i Volvo Ocean Race skulle enligt planen lämna Auckland och gett sig iväg på tävlingens längsta etapp klockan 02.00 svensk tid natten till söndag den 15 mars. Men med prognoser som varnar för att en kategori 5-cyklon kan slå till i området har tävlingsledningen beslutat att etappstarten skjuts upp minst 24 timmar. Därför kan startskottet gå tidigast 02.00 svensk tid under natten till måndag den 16 mars.

– Säkerheten går först, säger Volvo Ocean Race VD Knut Frostad.

– Vi tar detta beslut eftersom vi ännu inte vet vilken väg den tropiska cyklonen kommer att ta. Den är ovanligt stor och den ligger helt enkelt i vägen för våra seglare.

Den tropiska cyklonen, som har fått namnet Pam och redan har haft vindar på 200 km/h, befinner sig nu norr om Nya Zeeland. Den senaste prognosen säger att den kan bli ännu starkare när den rör sig söderut och även om vädersystemet missar Nya Zeeland kan det skapa stora vågor och orsaka stora problem för båtarna på havet.

– Vårt största bekymmer är sjön snarare än vinden. Båtarna klarar av mycket vind men det kommer att vara väldigt stora vågor längst hela den Nya Zeeländska kusten och inga ställen att gömma sig på, säger Knut Frostad.

– Vi kommer inte att låta båtarna lämna Auckland före 14.00 lokal tid på måndag men det kan också blir senare. Det beror på hur den tropiska cyklonen rör sig.

New Zealand Herald In-Port Race startar fortfarande som planerat klockan 02.00 svensk tid under natten till lördag 14 mars. Prognosen säger att detta korta sprintrace i Auckland kommer att avgöras i perfekta speglingsförhållanden med solsken och vind på 10 m/s.

redaktion@pakryss.se

, , ,