Hem » Ombord

Ombord

Så funkar chartersegling

21 januari 2012 – 07:07 Kommentarer inaktiverade för Så funkar chartersegling

Genomgång innan avsegling

Några saker kan vara värda att tänka på innan ni reser iväg på er första charter.

Vanligast är att man hyr en båt utan skeppare, det kallas vanligen ”bare boat”. Ofta i storlekar runt 32-45 fot och dessa båtar har gott om kojer och kan få in 8-14 personer om man utnyttjar sofforna runt matbordet. Man utgår från en bas och sedan bestämmer man själv var man vill segla, med en del restriktioner som att man inte får segla på natten eller utanför en viss gräns.

Gillar man sällskap kan man segla med en eskader (kallas på engelska för ”flotilla”) då 5-10 båtar seglar i samma område under ledning av en ledarbåt som tar sig direkt till nästa hamn och tar emot båtarna allt eftersom de kommer in på kvällen (och ibland på luncherna). Kryssarklubbens kretsar ordnar flera sådana varje år. Är man ensam eller bara ett par kan man ofta dela båt med några andra, som man då troligen inte känner innan.

På många större båtar följer skeppare och ofta en däcksman/kock med i (det lite högre) priset. Då behöver man inte fatta några beslut själv utan kan stanna på soldynorna med en parasolldrink i handen hela dagen om man vill. Och sedan sätta sig vid ett dukat bord. I ”crewed charter” finns det ingen gräns uppåt hur mycket det kan kosta.

En del långseglare tar emot gäster för kortare perioder. Antingen charter eller som ”paying crew”. Det senare alternativet är vanligare eftersom man lättare håller sig undan problem med de lokala myndigheterna. Fördelen är att man kan dela livet ombord och att man får delta i alla uppgifter ombord till ett ofta fördelaktigt pris (Normalt 200-500 kr dagen).

Något som ännu inte är så vanligt för nordiska seglare är ”beach clubs”, vilket de facto är en semesteranläggning på en strand med massor av vindsurfingbrädor, jollar, katamaraner och ibland också kölbåtar. Seglarskola ingår halva dagen och den andra får man segla vad man vill. Dessa all-inclusive-anläggningar med hotellrum, mat, undervisning och fritt lån av jollar/båtar passar kanske bra för en familj som befinner sig på olika nivåer. Betalar man extra kan man också få till exempel vattenskidlektioner. Sunsail och UCPA är två arrangörer som har dessa anläggningar. Ett reportage kommer så småningom om hur det fungerar från ett svenskt perspektiv.

Vill man undersöka budgetalternativ kan man ta något lågprisflygbolag till Medelhavet och hyra en båt på plats från ett litet bolag eller från en privatperson. Mer eget arbete men kan ge betydligt lägre priser. Se också bolagens sista-minuten-erbjudanden om ni kan sticka med kort varsel, då nästan alltid utanför högsäsong.

Bäst priser får man på båtmässorna, när nästan alla arrangörer har något erbjudande. Boka-tidigt-rabatt på 10 % är vanligt. Det lönar sig att jämföra priser och vad som ingår.
Det är också möjligt att chartra motorbåtar, ofta med skeppare men vissa mindre båtar kan hyras som bareboat.