Snart är det dags att planera semestern. Att hyra en båt, antingen hemma eller utomlands, passar både dig som bara seglar någon vecka om året, vill testa på hur det är att äga en båt ..." /> Så hyr du båt säkert | På Kryss Så hyr du båt säkert | På Kryss
Hem » Läsvärt, Säkerhet

Läsvärt   Säkerhet

Så hyr du båt säkert

4 februari, 2020 – 09.55 Kommentarer inaktiverade för Så hyr du båt säkert
Så hyr du båt säkert

Snart är det dags att planera semestern. Att hyra en båt, antingen hemma eller utomlands, passar både dig som bara seglar någon vecka om året, vill testa på hur det är att äga en båt eller prova på att segla i nya vatten. Men det finns en del att tänka på för att allt ska gå smidigt utan problem. Läs alltid hyresavtalet noga, eftersom det inte finns några konsumentskyddsregler för båtuthyrning.

Oavsett vem du hyr av ska det alltid finnas en lista på all utrustning som hör till båten. Ta en provtur om möjligt, syna båten tillsammans med uthyraren och skriv upp eventuella fel och brister i ett besiktningsprotokoll. Det bör ingå i hyran att båten är helförsäkrad under uthyrningstiden. Men glöm inte att det är du som ansvarar för båten under hyrestiden och ser till att den framförs i enlighet med gällande sjöregler. Skulle något fel uppstå kontakta först båtägaren och be om assistans eller instruktioner för hur du ska gå vidare. Annars kan det vara svårt att få ersättning för stillestånd och/eller egna kostnader.

  • Hyra privat

Det billigaste sättet att hyra båt är att hyra från en privatperson, antingen direkt eller via en förmedlare. Men det kan vara en riktig djungel att hitta rätt och undvika oseriösa båtförmedlare och båtägare. Gör alltid en ingående besiktning av båten och se till att allt finns ombord innan du betalar några pengar. Kolla också att försäkringen gäller även vid uthyrning och att det går att nå uthyraren under hyrestiden. Var ute i god tid så att du kan välja båt med omsorg.

  • Hyra från uthyrningsfirma

Att hyra från en professionell firma kostar ofta mer. Fördelen är att du sparar tid och får bättre garantier. Båtarna är vanligtvis modernare och risken att något går sönder liten. Skulle det ändå inträffa kan oftast personal snabbt vara på plats och åtgärda felen eller i värsta fall byta ut båten, en service som privata uthyrare inte erbjuder.

  • Hyra utomlands

Vill du hyra båt utomlands bör du vända dig till en professionell uthyrare, gärna stationerad i Sverige för att ytterligare minska risken för problem. Skulle en tvist uppstå med en privat uthyrare utomlands är möjligheten att driva en rättsprocess oftast mycket liten. Även här gäller det att vara ute i god tid. Det är både billigare och du har större chans att få den båttyp du vill ha. Dessutom går det alltid att pruta eftersom det inte finns några fasta priser i hyrbranschen.

Läs mer på batjuristen.se