Det finns många motorbåtar att välja mellan på andrahandsmarknaden och det kan vara svårt att hitta rätt båt för just dina behov. På Kryss har frågat två experter på området som delar med sig av ..." /> Så köper du rätt motorbåt | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Så köper du rätt motorbåt | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Så köper du rätt motorbåt

9 juni 2020 – 10:12 Kommentarer inaktiverade för Så köper du rätt motorbåt
Så köper du rätt motorbåt

Det finns många motorbåtar att välja mellan på andrahandsmarknaden och det kan vara svårt att hitta rätt båt för just dina behov. På Kryss har frågat två experter på området som delar med sig av sina bästa tips.

Förra året såldes det drygt 15 000 nya motorbåtar och bara på Blocket hittade runt 60 000 begagnade båtar nya ägare. För att inte göra ett riktigt felköp menar Tommy Källberg från Båttekniska nämnden, Kryssarklubben, att det gäller att lägga ner mycket tid på köpet. Det allmänna intrycket är till exempel viktigt eftersom det speglar den förre ägarens kunskaper och ambitioner när det gäller att hålla båten i bra skick. Var också uppmärksam på främst avgaserna och vilken färg röken har när du provkör båten. Om röken är svart tyder det på fel på bränsle-luft-blandningen vilket gör att sot bildas. Blågrå rök indikerar att det finns mycket olja i avgasröken och är dyrare att åtgärda än svart rök.

Bengt Arvidsson är besiktningsman och driver Yacht-Consult på Orust. Han påpekar att båtar med drev eller utombordare istället för axel ger större kostnader för underhåll och tipsar om att alltid be att få se dokumentation på underhållet. Kontrollera också att regelbunden drevservice har gjorts. Att provköra båten är a och o innan du skriver på några papper menar Bengt Arvidsson. Han rekommenderar alla som vill ha mycket båt för pengarna att satsa på en dubbelruffad snipa på 27-30 fot. De har ofta dieselmotorer som är ganska drift- och slitagesäkra och kommer upp i ungefär åtta knop.

Läs hela artikeln här.