Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Sälar ända inne vid Slussen

26 februari, 2010 – 13.19 Kommentarer inaktiverade för Sälar ända inne vid Slussen

Eric Mas Casas WikimediaDet finns fler sälar i Stockholms skärgård än på väldigt många år, och de dyker upp långt inne i skärgården. Ända inne vid Slussen.

Västkustseglare är vana att se sälar i Bohusläns skärgård, men inne i Östersjön har 1960 och 1970-talets miljögifter, sälpest och tidigare jakt gjort att sälar varit ovanliga. Bara på vissa skär i ytterskärgården har de skygga sälarna kunnat ses.
Nu blir sälarnar fler och simmar allt längre in i skärgården i jakt på fisk och de har inne i Stockholms hamn. I september sågs en säl som simmade inne i Slussen ända fram till slussportarna till Mälaren och möjligen också in i Mälaren.

Det finns tre typer av sälar i svenska vatten; gråsälen (Halichoerus grypus balticus) är den vanligaste i Östersjön och den man oftast ser. Knubbsälen(Phoca vitulina) är något mindre och finns främst runt på västkusten.
Den minsta sälen heter Vikaresäl (Phoca hispida botnica) och finns mest på den baltiska sidan och är på nedgång i antal de behöver hållbar is att föda sina kutar på.

2009 fanns det tillstånd att skjuta 20 sälar i Stockholms skärgård. Sälarna har återigen blivit ett problem för yrkesfiskare och fiskodlare eftersom de intelligenta sälarna fort lär sig att hämta fisk ur redskapen.

// Har du bra bilder på sälar inne i skärgården? Mejla gärna oss.

,