Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Satsning på fler kvinnor vid rodret fortsätter

25 februari, 2016 – 07.35 Kommentarer inaktiverade för Satsning på fler kvinnor vid rodret fortsätter
Stipendium2

Bild: Kim Nordlund

Att det är männen som styr på sjön framgår tydligt i Svedeas årliga båtlivsundersökningar. För att bidra till ökad jämställdhet till sjöss och ökad säkerhet ombord inrättade Svedea förra året ett stipendium som ger åtta kvinnor en kostnadsfri manövreringskurs. Och satsningen fortsätter även i år.

Årets båtlivsundersökning från Svedea bekräftar att det är männen som styr på sjön. I undersökningen som besvarats av närmare 3 000 personer uppger 85 procent av de manliga båtägarna att det är de själva som oftast framför båten. Knappt hälften av männen känner sig trygga med att partnern skulle kunna köra båten i hamn om något skulle hända dem.

För att bidra till ett mer jämställt båtliv inrättade Svedea förra året Båtstipendiet som ger åtta kvinnor möjligheten att lära sig grunderna i båthandhavande och manövrering. Stipendiet får en fortsättning i år och ansökan är nu öppen.

– Vi tycker att båtlivet borde vara mer jämställt än det faktiskt är och försöker bidra på de sätt vi kan. Genom Båtstipendiet hoppas vi kunna sätta ljuset på en viktig fråga och rent konkret så stöttar vi ett antal kvinnor som vill ta plats bakom rodret, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring hos Svedea.

Båtstipendiet är öppet för ansökan till och med den 1 april och åtta kvinnor får möjlighet att kostnadsfritt delta i en intensivkurs i båtmanövrering. Utbildningen genomförs i Göteborg tillsammans med båtutbildningsföretaget Sjösportskolan den 21–22 maj. Ansökan till stipendiet kan göras på Svedeas hemsida.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

, ,