Ödsmåls kappseglingsklubb utsattes för ett så kallat vd-bedrägeri. Som tur var fattade kassören Hans Gillenius misstankar innan någon utbetalning hann göras. Nu vill han varna andra idrottsföreningar. Mejlet från ordförande Pia Witte där hon bad klubbens ..." /> Se upp för bedrägerier | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Se upp för bedrägerier | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Se upp för bedrägerier

13 april 2021 – 14:22 En kommentar
Se upp för bedrägerier

Ödsmåls kappseglingsklubb utsattes för ett så kallat vd-bedrägeri. Som tur var fattade kassören Hans Gillenius misstankar innan någon utbetalning hann göras. Nu vill han varna andra idrottsföreningar.

Mejlet från ordförande Pia Witte där hon bad klubbens kassör att göra en internationell banköverföring var skrivet på god svenska och trovärdigt formulerat.

– Det var från hennes mejladress och när jag bad om bankuppgifterna och fick dem anade jag inte oråd, säger Hans Gillenius till tidningen Bohusläningen.

Efter att ha bett om närmare instruktioner kom ytterligare ett mejl från ”Pia” där det stod att pengarna skulle gå till inköp av klubbutrustning från Italien till ett värde av 3 250 euro, cirka 33 000 kronor.

Det fick Hans att reagera eftersom det inte stämde med klubbens budget.

– Samtidigt höll klubben på att köpa en båt från en tillverkare i England så hade summan varit lägre och pengarna skulle skickas dit hade jag nog fasen gått på det.

Efter att pratat med ordförande polisanmälde de bluffen. Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen på Polisen Väst, är väl bekant med tillvägagångssättet som kallas ”CEO fraud”, eller vd-bedrägeri. Det normala är att mejlen ser ut att skickas från en företagschefs mejladress till ekonomichefen. De ytterst små ändringar som har gjorts i mejladressen är ofta svåra att upptäcka. Vissa bedragare riktar in sig på idrottsföreningar eftersom de inte har lika stringenta rutiner som företag. Därför är det viktigt att reagera på ovanliga transaktioner, särskilt när det handlar om banköverföringar istället för en faktura, ha ordentliga administrativa rutiner och vara misstänksam när ovanliga betalningar dyker upp.

En kommentar »

  • Clas Rolander skriver:

    Hej,

    Det här har vi på Ekerö Båtklubb också blivit utsatta för, men det var lätt att genomskåda eftersom det dels gällde något vi inte hade beslutat om och dels att betalningsuppmaningen som syntes komma från vår ordförande stred mot våra rutiner.

    // Clas Rolander

    Kassör, Ekerö Båtklubb