Hem » Nyheter

Nyheter

Seapilot

5 juni, 2016 – 11.02 Kommentarer inaktiverade för Seapilot

Svenskutvecklade Seapilot finns nu för flera marknader, både i Europa och USA. Appen är i Sverige en av de mest köpta och det finns goda anledningar. Bland annat är man numera en av alternativen med lägst pris.

seapilot_1För ett par år sedan gick man ut med att att man bara fick behålla sjökorten ett år, något de kallade ”prenumeration”, och sedan skulle man vara tvungen att betala för dem igen. Det blev en hel del protester och företaget meddelade att om man redan betalt för sina sjökort så fick man behålla dem, om man bara lät bli att uppdatera appen — så är det nu inte i realiteten, utan istället kostar uppdateringen 409 kr om man behåller sin gamla version (3.X)! Jag valde att nu att uppgradera och att betala 80/95 kr/år.

seapilot_3Prissättningen kan uppfattas som otydlig. När På Kryss testare ringde supporten besvarades frågorna inom respektabla 35 minuter och beskedet gavs att de lägger på 30 procent på det man köper över Itunes (Apples app-shop) och som ger enklare installation. För att spara lite pengar kan man alltså logga in på Seapilots egen webb-shop. Uppdateringar till Android går endast att köpa från Seapilots sida.

Betalar man extra finns många funktioner som exempelvis kustväderprognos (5 dagar), ais-data via internet (förr inkluderat) och tre olika paket med navigationsverktyg; märken (waypoints), rutter och rutthistorik, import från och export till GPX-filer och/eller NMEA sensordata. Det finns också weather routing (som kräver navigationspaket 1). Priser mellan 129 kr/år för enskild del till 419 kr/år för alla delar.

Appen är gratis medan man får betala för sjökorten. Vill man ha alla funktioner betalar man ytterligare 356/419 kronor per år.

Uppdatering sjökort iOS äldre version kostar 409 kr, medan med nya versionen kostar det 80-95 kr/år. För ett års användning är Seapilot billigast av betal-apparna, med fri nedladdning av appen och sedan kostar svenska sjökorten 80 kr/år (95 kr som iOS in-app köp)…

+ Gedigna funktioner
+ Uppdaterade sjökort
– Otydlig prissättning
– ais kostar numera extra

seapilot_2_natt