Hem » Nyheter

Nyheter

Segla utomlands med husdjur

11 juni 2010 – 09:00 Kommentarer inaktiverade för Segla utomlands med husdjur

Du som ska ta med din hund eller katt utomlands i sommar – glöm inte se över att ditt djur är skyddat mot rabies och dvärgbandmask så det uppfyller villkoren för införsel då ni kommer tillbaka! Du kan läsa mer om villkoren på Jordbruksverkets hemsida. Prata med din veterinär så du får hjälp med behandlingar och tips om hur ditt djur får det bra på resan.

Från Jordbruksverkets hemsida:

Ska du åka utomlands på semester med din hund eller katt? Ska du tävla med djuret utomlands eller para det?

Det här bör du alltid tänka på

  • Skaffa skriftlig information från veterinärmyndigheten i det aktuella landet om vad som krävs för att få ta in djuret. Till höger finns en lista över veterinärmyndigheterna i EU-länderna. När det gäller övriga länder kan landets ambassad upplysa dig om om hur du får kontakt med veterinärmyndigheten.
  • Gå igenom informationen med din veterinär om du känner dig osäker.
  • Grundvaccinera djuret mot infektionssjukdomar, även om det inte krävs enligt lag.

Tänk också på att parning kan innebära ytterligare en risk för ditt djur att drabbas av främmande smitta, framför allt herpes, brucellos och leptospiros. Diskutera gärna riskerna med din veterinär.

Det här gäller när du reser till ett EU-land

Djuren ska vara id-märkta

Hunden eller katten måste vara identitetsmärkt med en klart läslig permanent tatuering eller ett mikrochip av ISO-standard. Det är veterinärer som märker djuren. Från 2011 är endast mikrochip godkänd märkningsmetod.

Djuren ska vara vaccinerade mot rabies

Både hundar och katter ska vaccineras mot rabies. Grundvaccination kan göras då djuret är minst tre månader. Om du vaccinerar djuret tidigare är vaccinationen inte giltig för resa. Djuret får resa utomlands först tre veckor efter vaccinationen.

Djuren ska ha pass för sällskapsdjur

Du skaffar passet hos din veterinär. I passet finns plats för veterinärens notering av utförda vaccinationer och behandlingar. Du får inte själv föra in några uppgifter i passet, men du kan visa dina gamla vaccinationsintyg för veterinären så att denne kan föra in uppgifterna i passet. Passet är en värdehandling. Om det kommer bort eller förstörs måste du skaffa ett nytt pass.

Storbritannien, Irland och Malta ställer särskilda krav

De här länderna ställer extra krav som det tar tid att uppfylla. Det är viktigt att du tar reda på vad som gäller. Information finns till exempel på veterinärmyndigheternas webbplatser.

Villkor för att ta hem djuret igen

När du åker tillbaka till Sverige med din hund eller katt gäller samma villkor som för dem som tar med sig ett djur från utlandet. Villkoren beror bland annat på varifrån du kommer och hur gammalt djuret är. Här kan du läsa om villkoren för att ta in hundar och katter i Sverige.