Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Seglarfesten tar över Stockholm City

25 juni, 2015 – 15.12 Kommentarer inaktiverade för Seglarfesten tar över Stockholm City
AF Inshore race start in Stockholm 2013 © Oskar Kihlborg 2013

ÅF Offshore Race 2014. Bild: Oskar Kihlborg

Nu tar segelbåtarna över centrala Stockholm när Sveriges största seglarfest ÅF Offshore Race (tidigare Gotland Runt) inleds. Startskottet smäller söndag 28 juni men redan idag, torsdagen den 25 juni, drar festligheterna igång på Skeppsholmen.

Förra sommaren besöktes eventområdet på Skeppsholmen av 160 000 åskådare under de fyra dagar som evenemanget pågick. Arrangören KSSS räknar med lika många åskådare i år.

Redan på lördag 27 juni, med start kl 12:00, kommer cirka 70 båtar att kappsegla i en inomskärssegling. ÅF Inshore Race går från Strömmen, ut en bit i innerskärgården och tillbaka in till stan med målgång utanför Skeppsholmen. Huvudtävlingen, ÅF Offshore Race, startar på söndagen och då kommer cirka 220 båtar att lämna Stockholms Ström från kl 10:00 för att segla genom skärgården ut på Östersjön och runda Gotland innan de går i mål vid Sandhamn 2-3 dygn senare.

ÅF Offshore Race är lika mycket en svensk seglingsklassiker för kompisgäng och nöjesseglare som en utmaning för de allra bästa proffsteamet från norra Europa.

På Skeppsholmen i centrala Stockholm ligger ÅF Offshore Race Village där det sjuder av liv fram till startdagen. Där kan besökare njuta av god mat och dryck, eller besöka någon av det 40-talet utställare som är på plats. Det bjuds också musikunderhållning under eftermiddagarna och på kvällarna med flertalet liveartister och DJ:s på scenen. Under eftermiddagarna blir det också familjeshower med barnen i fokus.

Men ÅF Offshore Race är framför allt en kappsegling. Från torsdag eftermiddag kan besökare titta närmare på de cirka 300 segelbåtarna som ligger vid de provisoriska bryggorna runt fullriggaren Af Chapman på Skeppsholmen. Givetvis är det fri entré.

redaktion@pakryss.se

, , ,