Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar

Läsvärt   Nya prylar/båtar

Riktiga seglarkläder

16 mars, 2010 – 13.28 Kommentarer inaktiverade för Riktiga seglarkläder

När man har ett aktivt båtliv många veckor på sommaren klarar inte de vanliga kläder som brukar gå under beteckningen ”seglarkläder” eller ”marinmode” sig särskilt länge när man väl har lämnat bryggan i Sandhamn eller Smögen. Det blir lätt oljefläckar i baken eller så river man sönder något när man rör siog ombord.

Trött på att alltid behöva köpa nytt när de dyra kläderna slets fort av livet ombord, började jag byta om till blåställsbyxor när jag väl kom ombord och lärde mig uppskatta slitstyrkan och komforten. Speciellt gillade jag möjligheten till att ha vadderade knän vilket gör att en del jobb ombord blir många snäpp bekvämare. Men det var också viktigt att kläderna satt bekvämt och kunde tvättas i 60 grader. Att det är gott om fickor är också bra ombord.

De senaste åren har blåställsföretagen börjat producera kläder som passar på fritiden. Och som är tillräckligt snygga att ha på sig vid promenaden i gästhamnen. Jag har testat flera olika modeller under flera år och gillar denna som fungerat bra ombord, både till sjöss och när man jobbar på båten.

Danska klädtillverkaren Mascot, som är tämligen nya på svenska marknaden, gör både de vanliga blåställen och lite mer modeinriktade kläder som är tillräckligt snygga för att kunna ha i land också.

Materialet i byxorna Lerida är hållbar 65% polyester/35% bomull 310 g/m² med förstärkningar på knäna med i praktiken outslitig stretchande kevlar. En viss noppighet inträder på ytor med slitage efter ett par år och många tvättar. Pris runt 770 kronor i Sverige (Stenkläder).

Mascot har också tröjor och slitstarka jackor som också fungerar bra ute på sjön. Blåkläder och Snickars har också tagit fram denna typ av kläder som passar seglaren perfekt.