Hem » Långfärd, Nyheter

Långfärd   Nyheter

Seglarna som är inne på andra varvet jorden runt – i år!

25 november, 2019 – 13.02 Kommentarer inaktiverade för Seglarna som är inne på andra varvet jorden runt – i år!

Deltagarna i SXK:s 24-timmarsseglingar är inne på andra varvet jorden runt – i år.
– Sammanlagt har gastar och skeppare seglat 27000 sjömil i år. Inte så illa, säger Ulf Palm i 24-timmarsnämnden..

Första söndagen i juni och i september arrangeras 24-timmarsseglingar runtom i Sverige. Det är SXK-kretsarna som står bakom kappseglingarna som går ut på att segla så långt som möjligt på ett dygn eller längre. Start- och målpunkt är densamma, men var man startar är upp till varje båt.
– Vi har inte haft ovanligt stort deltagande i år, men för första gången räknat lite mer på hur mycket som vi faktiskt har seglat, säger Ulf Palm som är ordförande för SXK:s 24-timmarsnämnd.

– Syftet med seglingarna är att ha kul tillsammans, men också att skaffa erfarenheter av långfärdssegling och nattsegling under säkra former. Som nybörjare kan man hänga med som gast och som skeppare lär man sig något nytt på varje segling. Därför är det extra kul att se vilka sträckor som har seglats och vilken erfarenhet som tillförts bara i år.

24-timmars 2016

Seglingarna pågår samtidigt längs hela svenska kusten och i de stora sjöarna. Bild: Stefan Pettersson

Vissa båtar seglar i upp till tre eller fyra dygn även om det vanligaste är just 24 timmar. Men några kretsar arrangerar även seglingar med kortare seglingstider, 6 och 12 timmar, som blir alltmer populära.

– Uppsalakretsen började arrangera sextimmarsseglingar i en del av Mälaren, på Ekoln, som helt enkelt inte har så mycket utrymme. De arrangerar även seglingar i det lilla formatet i Roslagen, men det är endast seglingar på minst tolv timmar som vi har räknat med i statistiken, säger Ulf Palm.

379 personer deltog i vårens och höstens 24-timmarsseglingar. Den något kuriösa uträkningen av antalet varv runt jorden, 1,3 varv, utgår från jordens omkrets vid ekvatorn.

Av de som deltog i årets seglingar har Christer Forsgren seglat längst sammanlagt genom åren. Christer har seglat över 14 000 sjömil både som gast på andras båtar och som skeppare på sin Sveakryssare Vindälva.

Ännu återstår Västkustkretsens vintersegling under den första adventshelgen.

OBS: I en tidigare version av artikeln publicerades en felaktig uträkning av hur många varv som 24-timmarsseglarna har lagt bakom sig hittills i år. Den felaktiga siffran var betydligt högre och 24-timmars-nämnden ber om ursäkt för det, men hälsar också att man nu har ett nytt mål för framtida års sammanlagda resultat!

LÄS MER: SXK:s 24-timmarsseglingar

Ulf Palm

SXK:s Ulf Palm vill göra 24-timmarsseglingarna tillgängliga för fler.

24-timmarsseglingarna på minst ett dygn innebär navigation i mörker. Bild: Johan Boström

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,