Hem » Långfärd, Nyheter

Långfärd   Nyheter

Segling och grillkväll i december

4 december, 2017 – 17.22 Kommentarer inaktiverade för Segling och grillkväll i december

Varje år inleds Västkustkretsens vintersäsong med en 12-timmarssegling under första adventshelgen. Sist men inte minst viktig var dagens avslutning: grillkväll på Hälsö!

En av alla poänger med Kryssarklubbens 24-timmarsseglingar är att deltagarna får vässa förmågan att hitta rätt även utan dagsljus. Trots att Västkustkretsen oftast halverar tiden för sin traditionsenliga adventssegling går man inte miste om nattnavigationen. När starten gick i Göteborgs skärgård på lördagsmorgonen var det tre timmar kvar till soluppgången.
– Det blev en riktigt bra segling i år, sammanfattar Ulf Palm som var en i besättningen på Bavaria 41:an Stormfågel. Tillsammans med Fortissimo 33:an Agraff valde Stormfågel att ta en sväng söderut längs Hallandskusten. 24-timmarsseglingarna går ut på att segla så långt som möjligt under en viss tidsperiod mellan 12 och 120 timmar. Mål och start är på samma plats.
– Framförallt går det väl ut på att ha roligt och att alla ska trivas ombord, säger Ulf Palm.
– Men på köpet får man öva på att segla under förhållanden som man kanske inte väljer på semestern med familj och vänner. Jag lär mig alltid något nytt och på vinterseglingarna handlar det mycket om att hålla sig varm och mätt och att göra kloka vägval.

"Passerar Valö på väg söderut i 14 m/s. Nästa punkt blir Kungen. 4 grader varmt i luften och vattnet", rapporterade Ulf Palm på På Kryss instagram under lördagsmorgonen.

”Passerar Valö på väg söderut i 14 m/s. Nästa punkt blir Kungen. 4 grader varmt i luften och vattnet”, rapporterade Ulf Palm på På Kryss instagram under lördagsmorgonen.

Utanför Göteborgs södra skärgård blåste det ihållande 14 meter per sekund sydsydostlig vind som vred mot väst. Första punkten att runda till havs var fyren Kungen, men Stormfågel tänkte om när man lämnade Säröhalvön och Valö bakom sig. När Agraff fortsatte kryssa söderut vände Stormfågel tillbaka och tog skydd av skärgården med nya punkter som mål i norr.
– På de längre 24-timmarsseglingarna under vår, sommar och höst kan det bära iväg över till Danmark eller Norge, men så här års brukar vi hålla oss hyfsat nära skärgårdarna, säger Ulf Palm.

De deltagande båtarna fick en heldag med friska vindar, varierande sikt med en och annan solglimt och dimma på eftermiddagen. Målgången i 24-timmarsseglingarna sker på samma punkt som starten, men dagens gemensamma mål för deltagarna var hamnen i Hälsö i Göteborgs norr skärgård.
– Vi har alltid en samling på kvällen för de som vill. Hamnföreningens lånar ut sin stuga och det fanns en del att prata om inne i värmen efter de olika vägvalen och lite trubbel som ett skörat storsegel. 12-timmars är en kappsegling, men det fina är att alla faktiskt är vinnare, skrattar Ulf Palm och välkomnar alla som vill att segla nästa år.

Läs mer: Kryssarklubbens 24-timmarsseglingar [24-timmars.nu]

Johan Boström
johan@pakryss.se

, , ,