Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Sjöfart och båtliv på Bokmässan

29 september, 2017 – 21.38 Kommentarer inaktiverade för Sjöfart och båtliv på Bokmässan

Är du på Bokmässan och vill hitta böcker och spännande föredrag om sjöfart och båtliv? Styr mot fyren!

Sjöfartens Kultursällskap har satt fyren på plats och bjuder in till kulturaktiviteter med författarmöten, bokpresentationer och kulturinslag tillsammans med organisationer och företag som Sjöbefälsföreningen, Sjöfartsverket, Breakwater publishing, och Sveriges Sjömanshus.

Under helgen presenteras böcker med olika teman av flera författare i den stora montern. Bland andra presenteras böckerna Om båtsmän från Bohuslän, Svenskt maritimt index 2017, Så länge skutan kan gå och Kasta Loss för första gången på mässan.

Linda Sundberg, redaktör för Sjöfartens arbetsmiljönämnds tidning är Stiftelsen Sveriges Sjömanshus litteraturpristagare 2017.

Linda Sundgren, redaktör för Sjöfartens arbetsmiljönämnds tidning är Stiftelsen Sveriges Sjömanshus litteraturpristagare 2017. Priset fick hon för deckarna om Angelika Moe som utspelar sig i Waxholm.

Besökarna kan också lära sig mer om våra hav under andra världskriget. Dödens roulette handlar om svenska fartyg i allierad charter med många förluster av liv och fartyg, Östersjön mellan öst och väst – incidenter på och under ytan. På fredagen hölls också ett föredrag, A Baltic Escape, om hur 87 brittiska fartyg inringade av fienden klarade sig tack vare svenskt stöd.

Lördagen inleddes med temapresentationer av sjöfolkets store författare Ove Allansson och hans verk Resan till Honduras, den nordiska fototävlingen för sjöfolk presenteras och Sjömatrosen sjunger sjömansvisor.

På söndag presenteras en ny bok om Sjöräddningssällskapet och insatsen i Medelhavet med de gula båtarna. Även en om Filippinska fiskare och en jubileumsbok om Övarvet på Öckerö som fyller 100 jämna i år. Om Operation rädda Danmark 1945 berättar Per-Anders Lundström i ett föredrag. Det och mycket annat av intresse för båtfolk tas upp i montern under bokmässan!

Peter Skanse från Båtdokgruppen, Maritime Publishers, presenterar Skeppsvrak och ättestupor.

Peter Skanse från Båtdokgruppen, Maritime Publishers, presenterar Skeppsvrak och ättestupor.

Stora boken om Skeppsbron, av författarna Kristian Wedel och Lars O Carlsson kom ny direkt från tryckeriet på fredagen. Det finns även gott om sjöfartslitteratur i Båtdokgruppen Maritime Publishers monter.

Andra författare som visar upp böcker av intresse för båtfolk är Erna Andersson från Visingsö som har följt i Nordenskiölds och Axel Ohlins fotspår.

Hela bokmässan sjuder av liv och rörelse! Små och stora guldkorn kan hittas för den båtintresserade på de mest oväntade ställen. I en egen monter presenterar Elaine Nordgren från Rönnäng på Tjörn sin Räkfiske på Nordsjön som skildrar fisket på Nordsjön med en liten träbåt under 1970-talet. Bland de mer udda inslagen är Ship to Gaza som ska segla med ett stort segelfartyg och flera mindre segelbåtar till Medelhavet nästa år för att försöka lägga till vid Gazaremsan.

Jure Förlags nya bok om kaninen Hugos första båtresa är inspiration till Båtmässans skattjakt nästa år.

Jure Förlags nya bok om kaninen Hugos första båtresa är inspiration till Båtmässans skattjakt nästa år.

TEXT OCH BILD:
Gunilla Andermo Näsström

redaktionen@pakryss.se

,