En privatperson har lämnat in en anmälan till Konkurrensverket där hen anklagar Sjöfartsverket för missbruk av dominerande ställning. I anmälan skriver personen att Hydrographica AB är Sjöfartsverkets enda reella konkurrent på marknaden för försäljning av sjökort ..." /> Sjöfartsverket anmält till Konkurrensverket | På Kryss Sjöfartsverket anmält till Konkurrensverket | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Sjöfartsverket anmält till Konkurrensverket

28 mars, 2022 – 12.27 6 kommentarer

En privatperson har lämnat in en anmälan till Konkurrensverket där hen anklagar Sjöfartsverket för missbruk av dominerande ställning.

I anmälan skriver personen att Hydrographica AB är Sjöfartsverkets enda reella konkurrent på marknaden för försäljning av sjökort i Sverige. Eftersom deras marknadsandel är liten, har Sjöfartsverket en dominerande ställning i Sverige när det gäller försäljning av sjökort till detaljister. 

Sjöfartsverket ansvarar också för att ge spridningstillstånd för utgivande av sjökort över svenska kustvatten. Dessa tillstånd lämnas normalt inom 4–5 veckor. Anmälaren menar att Sjöfartsverket har förhalat Hydrographica AB spridningstillstånd i över fem månader i syfte att förhindra deras nya sjökort att komma ut på marknaden till sommaren 2022 och på så sätt konkurrera med Sjöfartsverkets sjökort. Till följd av Sjöfartsverkets agerande menar anmälaren att ett stort antal båtförare drabbas, samtidigt som Sjöfartsverket kan behålla ett monopolliknande förhållande på marknaden för utgivande av sjökort. 

6 kommentarer »

 • Per-Arne skriver:

  Kommentar till Johan – när det gäller Hydrographica så är dom väl inte ute efter Sjöfarstverkets data utan dom vill ha tillstånd att sprida sina egna mätningar?
  Sjökortslyftet har väl närmast förvandlats till Sjökortssänket – och mest trist förutom att dom blockerar Hydrographica är att man gömmer sig bakom byråkratiska undanflykter när man kan göra som t.ex. Finland.

 • Jonas Evertsson skriver:

  Tyvärr haltar anklagelserna mot Sjöfartsverket en aning då kartverksamheten inte är någon lönsam verksamhet.
  Både sjöfarten, som med väl tilltagna avgifter och skattebetalarna, som skjuter till en mindre del, skulle vinna på att slippa sjömätningen och kartframstälningen. Men nån måste ju göra det om det ska finnas några sjökort. Många vill få tillgång till datan och profitera på den men ingen vill betala!

 • Gustaf Eklöf skriver:

  Vore det inte ett jobb för Riksrevisionen att se över Sjöfartsverket? Kanske någon oberoende kvalitetsgranskare istället?
  Kommer ni ihåg deras helikopteraffärer för några år sedan då de styrde till en viss leverantör med märkliga metoder.
  Statens haverikommission är ju inte heller så nöjd beträffande driften och beredskapen.
  Sjöfartsverket verkar inte kunna göra något rätt.
  Men förstöra sjökortsinformation, försvåra arbetet för Hydrograhica (det började redan när dessa ville få ut information för en massa år sedan) samt sko sig på oss båtägares bekostnad.
  Vi har ju redan betalt deras jobb med vår skatt.
  Jmf U.S.A punkt där sjökortsinformationen är gratis, bara att ladda ner.

 • Jarl Ehrenberg skriver:

  Sjöfartsverket kommer också att anmälas till Konsumentverket om de envisas med att sälja de nya sjökorten med uppenbara felaktigheter jmf med äldre sjökort. De säljer i sådana fall en från början defekt vara som de redan långt innan säljstart visste innehöll många uppenbara felaktigheter.

 • Torsten/Blåskajsa skriver:

  BRA! På dem bara.

 • Johan Lindskog skriver:

  En skrivelse borde också göras till transportstyrelsen! Dessa verk ska arbeta för Sverige o dess innevånare.