Sjöräddningssällskapet, som var pionjärer inom utvecklingen av lätta och flexibla räddningsbåtar med sina RescueRunner 2003, har nu köpt sin allra första eldrivna räddningsbåt, ElEcoRunner. Utvecklingen av ElEcoRunner är ett gemensamt initiativ av Safe at Sea och ..." /> Sjöräddningssällskapet satsar på elbåt | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Sjöräddningssällskapet satsar på elbåt | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Sjöräddningssällskapet satsar på elbåt

8 november 2022 – 12:02 Kommentarer inaktiverade för Sjöräddningssällskapet satsar på elbåt
elbat

Sjöräddningssällskapet, som var pionjärer inom utvecklingen av lätta och flexibla räddningsbåtar med sina RescueRunner 2003, har nu köpt sin allra första eldrivna räddningsbåt, ElEcoRunner.

Utvecklingen av ElEcoRunner är ett gemensamt initiativ av Safe at Sea och Sjöräddningssällskapet, för att visa hur man kan göra sjöräddning och andra viktiga verksamheter på vatten fossilfria, och möta den stora efterfrågan på små utsläppsfria räddningsbåtar. 

I samband med den tragiska helikopterolyckan i Göteborgs skärgård 2003, tillverkades sex RescueRunners. Alla namngivna efter de besättningsmedlemmar som omkom i olyckan. Den båt som Sjöräddningssällskapet nu har köpt, uppkallad efter Owe Persson, har konverterats till elbåt och får därmed nytt liv som elektrisk, emissionsfri och tyst räddningsbåt. Båten kommer även fortsättningsvis användas för vissa tester och vidareutveckling.

– Vi är övertygade om att det framöver kommer att bli tystare i hamnar och runt badplatser, och att det nu finns en lösning för de som inte får lov att använda konventionella förbränningsmotorer, säger Kaj Lehtovaara, projektutvecklare på Safe at Sea.

Foto: Pressbild