Hem » Nyheter

Nyheter

Sjösäkerhetsrådet får nytt liv

30 januari 2012 – 17:32 Kommentarer inaktiverade för Sjösäkerhetsrådet får nytt liv

Idag måndag 30 januari började Lars-Göran Nyström som ansvarig för Sjösäkerhetsrådet, även om han officiellt inte börjar förrän på onsdag (1 februari). Lars-Göran har i många år varit ansvarig för sjösportkorten på Sjöfartsverkets sjökartavdelning och är den person som bland annat står bakom båtsportkortens nya A3-format. Internt på Sjöfartsverket är han en uppskattad medarbetare och det finns förhoppningar att han ska vara rätt person att leda arbetet framöver, efter att förre ansvarige hoppade av i förtid.

Lars-Görans främsta uppgift är regeringens uppdrag att minska antalet dödsfall i fritidsbåtar till sjöss. Under hösten har ett arbete skett i gruppen ”Strategi Säkrare Båtliv 2020” (med representanter från Sveriges båtliv, däribland Kryssarklubben) under vintern och flertalet rapporter är nu klara. Mer om detta kommer i nästa nummer av På Kryss, men redan nu kan remissunderlaget läsas på nätet.

Fortfarande är det män över 50 år med sprit i kroppen som är en över representerad grupp i dödsfall med fritidsbåt, både på kommunalt och statligt räddningsområde.

Transportstyrelsen har gjort en satsning som sedan tidigare anställt Jonas Ekblad  för att analysera olyckor som ska skapa ett statistiskt underlag till hur man ska komma vidare med en nollvision. I och med att Lars-Göran Nyström anställdes är det nu två personer som jobbar med sjösäkerhet och för att skapa bättre förutsättningar för ett säkrare båtliv.

Sjösäkerhetsrådets vacklade en del när välkände sjösäkerhetsexperten Mats Rosander-Liew hoppade av sitt uppdrag  i september 2011 ”på grund av tungrodd byråkrati” och riktade skarp kritik mot sina arbetsgivare. Men nu får nu rådet alltså ny fart från denna vecka.

Representanter i rådet finns från Transportstyrelsen, Kustbevakningen, Rikspolisstyrelsen, Sjöpolisen Göteborg/Stockholm, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Försvarsmakten, Båtbranschens Riksförbund, Sjöräddningssällskapet, Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben, Svenska Seglarförbundet, försäkringsbolagen, Riksföreningen Gästhamnar Sverige, Svenska Livräddningssällskapet, sportdykare och Sportfiskarna.