OS-seglingarna är igång med fem båtar och sju seglare på plats i Rio för att försvara Sveriges stolta seglartraditioner. Endast Storbritannien, USA och Frankrike har fler olympiska seglingsmedaljer än Sveriges 35 stycken genom åren. På Kryss har samlat alla tv-tider för svenska OS-seglingarna i Rio." /> Sju svenska seglare jagar OS-medaljer | På Kryss Sju svenska seglare jagar OS-medaljer – På Kryss
Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Sju svenska seglare jagar OS-medaljer

8 augusti, 2016 – 07.24 Kommentarer inaktiverade för Sju svenska seglare jagar OS-medaljer
BILD: Sailing Energy

OS-seglingarna är igång med fem båtar och sju seglare på plats i Rio för att försvara Sveriges stolta seglartraditioner. Endast Storbritannien, USA och Frankrike har fler olympiska seglingsmedaljer än Sveriges 35 stycken genom åren.
På Kryss har samlat alla tv-tider för svenska OS-seglingarna i Rio.

Kvalificeringskraven har varit tuffa. Men det betyder också att samtliga svenskar kan vara med och slåss om medaljerna i sina respektive klasser i viken Guanabara mitt i Rio de Janeiro.

– Vi har en mycket homogen trupp. Seglarna är något så när på samma nivå. Vi har ingen superstjärna, men alla har chans på medalj. Ingen av våra konkurrenter skulle kalla oss favoriter, snarare outsiders. Och det är vi gärna, säger förbundskapten Magnus Grävare.

I Finnjolle ska Max Salminen försöka vinna sin andra OS-medalj. I London blev det guld i Starbåt tillsammans med Fredrik Lööf. Nu är Max ensam i båten och sedan hösten 2012 har hans fokus varit riktat mot Rio.

– Max har kanske inte gjort de allra bästa resultaten under den senaste tiden. Men han var jäkligt nära en VM-medalj och han är nog den i truppen som varit mest i Rio. Han är väldigt nöjd och trygg, med ett bra självförtroende. Precis som de andra, säger Magnus Grävare.

I 49er FX seglar Lisa Ericson och Hanna Klinga. För Lisa är det andra gången hon seglar OS. Första gången var i London 2012 då hon slutade på 19:e plats i 470 tillsammans med gasten Astrid Gabrielsson. För Hanna är det OS-debut. I världscuptävlingarna i franska Hyères i maj – det sista riktigt stora genrepet inför OS i Rio – seglade de hem guldet i konkurrens med hela världseliten.

– Lisa och Hanna har imponerat stort under våren och är ett stort medaljhopp. De har varit på pallen i de flesta stora tävlingar det senaste året. De kan absolut vinna här i Rio, säger Grävare.

I Laser Radial är Josefin Olsson också ett stort medaljhopp och hennes senaste år har inte inneburit att förväntningarna minskat. Josefin vann världscupavslutning i Dubai 2015 och har vunnit både VM- och EM-silver i Laser Radial. I London slutade hon på 18:e plats i klassen. Nu ska det bli bättre.

– Josefin har fler gånger visat att hon tillhör världseliten och precis som Lisa och Hanna så kan hon vinna. Det är väl sex seglare i Laser Radial som är mycket jämna och alla kan vinna. Det här är kanske den jämnaste klassen.

OSlagetSSF

Foto: Dan Ljungsvik

I Laser har Jesper Stålheim seglat upp som en av favoriterna efter att han vann EM i mars.

– Jesper har imponerat den senaste månaden här i Rio. Och han har seglat fort i de lätta vindarna – fortare än någonsin tidigare. Jesper kan komma allt mellan etta och sexa. Det här är en vidöppen klass

I 470 finns den mest rutinerade av de svenska seglarna i form av Anton Dahlberg som gör sitt tredje OS – den här gången med gasten Fredrik Bergström som debuterar i olympiska spel.

– Anton och Fredrik har kanske inte ett lika bra år bakom sig som de andra i truppen. Men de har kapacitet att vara med i toppen och är nöjda med både träning och förberedelser. Deras målsättning är definitivt en medalj – det vill säga samma målsättning som alla andra i truppen har, säger Magnus Grävare.

I Laser och Laser Radial seglas tio race på fem dagar. Därefter får seglarna räkna bort sitt sämsta resultat och sedan väntar en medaljfinal måndag 15 augusti, där endast de tio bäst får starta. Och då är det dubbla poäng som gäller, så mycket kan hända under den sista dagen.

Stolt svensk tradition
Segling har varit en OS-gren sedan 1900 och den första svenska medaljen togs redan 1908 i London. En fem-mannabesättning med Carl Hällström i spetsen tog då silver i 8M. Sedan dess har Sverige tagit totalt 35 medaljer genom åren, endast Storbritannien, USA och Frankrike har fler olympiska seglingsmedaljer. Norge har 31 medaljer, men fler guld.

De allra sista seglingarna i vattnen vid Rio detta OS, medaljfinal för 49er FX, äger rum den 18 augusti.

TV-TIDER FÖR SVENSKA SEGLARNA I OS:
Tisdag 9 augusti
TV3, TV10, Viasat, Viaplay 13.00-05.00
18.00 Laser med Jesper Stålheim och Laser Radial med Josefin Olsson, Finnjolle med Max Salminen.

Onsdag 10 augusti
TV3, TV10, Viasat, Viaplay 13.00-05.00
18.00: Laser med Jesper Stålheim, Laser Radial med Josefin Olsson, Finnjolle med Max Salminen och 470 med Anton Dahlberg/Fredrik Bergström.

Torsdag 11 augusti
TV3, TV10, Viasat, Viaplay 12.00-05.00
18.00: Finnjolle med Max Salminen och 470 med Anton Dahlberg/Fredrik Bergström.

Fredag 12 augusti
TV3, TV10, Viasat, Viaplay 12.20-05.00
18.00: Laser med Jesper Stålheim, Laser Radial med Josefin Olsson, Finnjolle med Max Salminen och 470 med Anton Dahlberg/Fredrik Bergström.

Lördag 13 augusti
TV3, TV10, Viasat, Viasat 12.20-05.00
18.00: Laser med Jesper Stålheim, Laser Radial med Josefin Olsson, Finnjolle med Max Salminen och 470 med Anton Dahlberg/Fredrik Bergström.

Söndag 14 augusti
TV3, TV10, Viasat, Viaplay 12.00-05.00
18.00: Finnjolle med Max Salminen och 470 med Anton Dahlberg/Fredrik Bergström.

Måndag 15 augusti
TV3, TV10, Viasat, Viaplay 13.00-05.00
18.00: Medaljfinal Laser radial med Josefin Olsson, Laser med Jesper Stålheim och 470 med Anton Dahlberg/Fredrik Bergström.

Tisdag 16 augusti
TV3, TV10, Viasat, Viaplay 13.00-05.00
18.00: Medaljfinal Finnjolle med Max Salminen

Onsdag 17 augusti
TV3, TV10, Viasat, Viaplay 13.00-04.00
18.00: Medaljfinal 470 med Anton Dahlberg/Fredrik Bergström.

Torsdag 18 augusti
TV3, TV10, Viasat, Viaplay 12.00-04.50
18.00: Medaljfinal 49er FX, damer med Lisa Ericson och Hanna Klinga.

LÄNK: Direktrapportering: sailing.org/
LÄNK: TV3: tv3.se/
LÄNK: Viaplay: viaplay.se/

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , ,