Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Bildserie: sjunken seglare i Göteborg

5 mars, 2010 – 01.32 Kommentarer inaktiverade för Bildserie: sjunken seglare i Göteborg

För ett par dagar sedan sjönk en stor ketch inne i Göteborgshamn. Vi har bilderna och en del förslag hur man kan undvika att det händer.

Ketchen, möjligen en Taiwanbyggd Morgan Out Island 41 enligt På Kryss Göteborgsbaserade skribent Lasse Fjelddahl, sjönk i tisdags efter att isen gått upp i den lilla hamnen vid Lindholmsdockan på Hisingen nära centrala Göteborg.

Orsaken var troligen att en slang till en genomföring tryckts av slangstosen på grund av expanderande is, eller till och med att själva metallen i genomföringen sprängdes av isen. Så länge isen låg så ”flöt” båten med hjälp av den. När stödet från isen försvann, sjönk båten på några timmar.

Få försäkringsbolag ersätter denna typ av skador, utan brukar kräva att båten ska ligga på land under vintern. Det finns dock ett par försäkringsbolag som sägs ersätta denna typ av skador, men om denna båts ägare tillhör dem med denna typ av försäkring vet vi inte.

Vintern har varit ovanligt rik på is på västkusten i år och kräver en del förberedelser för att klara det på bästa sätt – och regelbunden tillsyn.

Tips inför vintern och förvaring i sjön

# Se till att antingen hålla båten frostfri genom elektrisk uppvärmning – tänk dock på att elen kan slås ut vid kallt väder och samma problem kan uppstå.

# Ett alternativ är att fylla alla genomföringar med glykol och sedan stänga dem.

# Det finns både strömavbrotts- och nivåvakter (översvämningsvakter) som kan larma genom mobiltelefonen om något går snett i båten.

Läs fler tips i expertpanelen i På Kryss nummer 1-2010.

Bilderna är tagna av Jan Karlsson som har sitt kontor alldeles ovanför hamnen.

(Alla bilder är klickbara för större version)

,