Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar

Läsvärt   Nya prylar/båtar

Ny båt: Skargard 24 från Sören Colbing

22 januari, 2012 – 15.16 Kommentarer inaktiverade för Ny båt: Skargard 24 från Sören Colbing

En robust grundgående aluminiumbåt med mycket liten bränsleförbrukning – det är ett koncept som kommer att passa för framtiden.

Skärgårdsfotografen Sören Colbing i Nynäshamn är numera också båtproducent med en liten serie ”smala och hala” (det vill säga med litet hydrodynamiskt motstånd) båtar byggda i aluminium. Han kallar serien Skärgårdsströvaren och är tänkt att i behagligt tempo fungera i våra grunda skärgårdar med möjlighet att ta med hela familjen och köra direkt upp på sandstranden för ett bad och en lunch.

Med en smalt skrov som körs i deplacementfart (ej planande) runt 6-7 knop kombinerat med en lagom stor miljövänlig fyrtaktsutombordare så blir bränsleförbrukningen också mycket liten.

Redan för 100 år sedan var denna typ av motorbåtar, men smal och lång vattenlinje vanliga. Tänk CG Peterssons vackra mahognymotorbåtar. Då var det för att båtmotorerna hade få hästkrafter och man ville få ut mesta fart, medan det numera främst är av miljöskäl – små svallvågor och liten bränsleförbrukning.

Redan för ett par år sedan lanserade Sören en tiometersbåt i aluminium efter de tankar han hade själv på den perfekta båten – då han främst är ute i skärgården för att fotografera havsörn och säl vill han heller inte störa så mycket.

Jag testkörde denna båt hösten 2011 och den har mycket som talar för den, även om de ruffa arbetsbåtsliknande aluminiumytorna kanske får en del att tveka .

Nu har 32-fotaren fått en lillasyster på 24 fot. Naturligtvis är det lite mindre utrymmen men en del förbättringar är gjorda efter den första prototypen och redan om några veckor kommer den första båten från varvet i Polen till Stockholm för att testas.

Om allt stämmer kommer nya båten att visas på båtmässan i Älvsjö i början på mars.

Fakta:
Längd över allt: 7,3 m (inklusive peke)
Längd i vattenlinjen: 6,9 m
Största bredd: 2,40 m
Djupgående: 0,45 m
Vikt, båt utan motor: 1 350 kg
Lämplig motor: 20 – 80 hk utombordsmotor
Fartområde: Deplacementfart upp till ca 7 knop. (Toppfart ca 18 knop med 60 hk motor.)
Pris 420 000 kronor (med 40 hk utombordsmotor).
Design: Micael Palmgren, Palm Island Design
Koncept och utförande: Sören Colbing
Mer info: www.skargardsboats.se