Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Skärgårdsströvaren: Åhus

2 juli, 2014 – 21.26 Kommentarer inaktiverade för Skärgårdsströvaren: Åhus
fingal14_2juli4

Här tillverkas Absolut Vodka. Utanför i gästhamnen är vattnet nästan renat …

Åhus ligger nästan längst in i hörnet i Hanöbukten och alltid när jag passerat här tidigare har vi, som de flesta, gått rakt från Ystad eller Kiel till Utklippan eller Kalmarsund.

Denna gång kom vi från söder och det är en ansenlig omväg runt ett stort grundflak som är tryggast för att komma in i ån där Åhus ligger. Men det verkar som det ska gå bra att gå rakt genom grundflaket. En idé för kommunen vore att sätta lite prickar till en enkel passage som möjligen kan kortar ner tiden med en halvtimme eller mer.

Väl uppe i Helge Å så kunde vi komma så långt som till gångbron som hade en fri höjd på två meter. Det fanns ett par olika gästhamnsalternativ, där kommunen har 28 platser på norra stranden också Åhus Segelsällskap har grön/rödmarkerade platser på andra sidan ån.

Louice Bodin från STF vandrarhem skötte hamnvärdskapet och var en mycket god första bekantskap med Åhus. Själva servicebyggnaden (kodlås) hade okej duschar (2 st + 1 toalett), men också tvättmaskin (20 kr/tvätt) och ett litet torkskåp. Priset för båten är 200 kronor (för juli, 150 kr övrig tid) oberoende av storlek, vilket är lite dyrare än genomsnittet. Segelklubben kostar 160 kr/natten.

På det lokala systembolaget lyftes inte Absolut fram särskilt ...

På det lokala systembolaget lyftes inte Absolut fram särskilt …

Strandpromenaden var populär på kvällen och på båda sidor av ån finns flera konkurrerande sommaröppna restauranger och glasskiosker. Uppe på Köpmannagatan fanns ännu fler pizzerior och ett par caféer. Coop och Systembolaget finns i änden av gatan, närmast gästhamnen.

Under smeknamnet ”Spritan” är fabriken som tillverkar Absolut Vodka för, numera, franska Rickard Pernod. Det är fortfarande den dominerande industrin i Åhus. Varje heltimme kan man gå en guidad visning, även om provsmakningen på slutet av turen togs bort för flera år sedan.

På det hela taget var Åhus en oväntat trevlig bekantskap. Kanske till och med värt en omväg …