Hem » Långfärd, Mitt På Kryss

Långfärd   Mitt På Kryss

Skärgårdsströvaren: Hos Yrvind

20 juli, 2014 – 10.16 Kommentarer inaktiverade för Skärgårdsströvaren: Hos Yrvind

fingal14_19juli3Västerviks största begivenhet är kanske numera Sven Yrvind som valt att bosätta sig i staden och han har också sin verkstad där med projektet är tremetersbåten som han planerar segla jorden runt nonstop med.

När vi träffar honom i hamnen är han full av historier om gamla och nya projekt. Han berättar att han till och med har ett nytt båtprojekt, till efter han är tillbaka från jordenruntseglingen!

Han har övergett chinerunners och vill testa ”leeboards”, som enklast kanske kan beskrivas som centerbord som sitter på skrovets sida i stället för mitt i båten (en centerbordstrumma skapar motstånd i vattnet).

I övrig har han berättat mycket för tjejerna ombord på Fingal och jag ser att han, trots fyllda 75 år, är en stor inspiration även för unga seglare. När vi funderar lite över det, tror vi att det kan bero på att båtarna är små och relativt billiga. Är man student kan det vara svårt att ha råd med en 35-fotare. Bästa båten att börja med är liten och billig – gärna oöm (som långköl) så de oundvikliga misstagen inte blir dyra att reparera.

Sven själv är ständigt ung i sinnet, men dessutom svingar han sig ombord på våra båtar med stor lätthet. Han springer fortfarande sin runda ett par gånger i veckan …