På båtretur.se får du hjälp att skrota din gamla uttjänta fritidsbåt på ett sätt som är bra för miljön. HaV stöttar det nationella insamlingssystemet med 3 miljoner kronor för att få bort fler gamla båtar ..." /> Skrota din uttjänta fritidsbåt | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Skrota din uttjänta fritidsbåt | På Kryss
Hem » Nya prylar/båtar, Nyheter

Nya prylar/båtar   Nyheter

Skrota din uttjänta fritidsbåt

22 februari 2022 – 08:53 Kommentarer inaktiverade för Skrota din uttjänta fritidsbåt
Foto: Staffan Ljung/HaV

På båtretur.se får du hjälp att skrota din gamla uttjänta fritidsbåt på ett sätt som är bra för miljön. HaV stöttar det nationella insamlingssystemet med 3 miljoner kronor för att få bort fler gamla båtar från naturen.

Uttjänta plast- och glasfiberbåtar som ligger och skräpar är ett miljöproblem. En båt som lämnas i naturen kan läcka farliga ämnen som skadar djur och växter i våra känsliga havs- och vattenmiljöer. Av cirka 900 000 fritidsbåtar i Sverige är över 100 000 båtar 40 år eller äldre.

– Genom att subventionera privatpersoners båtskrotning stöttar vi samtidigt kommunerna i detta arbete. Vi hoppas att många båtägare nu tar chansen. Men pengarna räcker inte i evighet, så det är först till kvarn som gäller, säger Lisa Bredahl Nerdal, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten (HaV).

Stödet till skrotning är 3 000 kronor per båt plus 5 kronor för varje kilo som båten väger (max 10 000 kronor per båt). Det utbetalas inte kontant utan båtägaren får helt enkelt tjänsten subventionerad upp till maxtaket. Transporten till återvinningscentralen betalas dock av båtägaren liksom eventuell sanering. Ett krav är också att båten ska vara minst tre meter lång och väga minst 200 kilo. Maxlängd är 12 meter och maxvikt 3 ton. Skrotningsbidraget är tidsbegränsat fram till 31 december 2022.

Båtskroten, som driver båtretur.se, har också skapat en andrahandsmarknad för begagnade båtdelar.

– De kommer från de båtar som skrotades i december 2021. På Båtskrotens sociala medier kan man se vad som finns och det går också att kontakta Båtskroten om man är på jakt efter specifika delar, säger Lisa Bredahl Nerdal.

http://båtretur.se finns all information om hur du ska gå tillväga för att skrota din båt.