Hem » Ombord

Ombord

Små båtar, små problem

9 maj, 2013 – 11.10 Kommentarer inaktiverade för Små båtar, små problem

PX_2-2013Båtar och båtliv var inget främmande för Anton Lindberg när han för fyra år sedan tog sig an en fallfärdig Drake från 1938. Så länge han minns har familjen seglat.

Hans pappa har ägt både trä- och plastbåtar och Anton har själv jobbat i en båtdelsbutik. Draken stod så gott som övergiven på varvet när han fick upp ögonen för den. Anton fick båten nästintill gratis och behövde bara betala markplatsen det året.

– Den var i ganska dåligt skick, det saknades flera bord och en hel del ek i botten. Det fanns inget roder eller något segel. Jag trodde inte det skulle ta så lång tid att få den klar, kanske ett och ett halvt år. Men tiden gick. Jag har läst många böcker och forum på nätet, som Träbåtsakuten. Det har varit till stor hjälp. Jag sjösatte sommaren 2012. Det värsta har nog varit att stå på land på somrarna och slipa båt när alla är ute och seglar.

Hur kom det sig att det blev just en träbåt?

– Det är en speciell känsla. Jag hade funderat på att skaffa båt i något år, men inte letat aktivt. Det var mer en slump att jag dök på den båten. Det har varit kul att segla med något som jag jobbat så mycket med. Jag har lärt mig väldigt mycket av att bygga allt från grunden. Men i dag kanske jag inte skulle köpa samma typ av objekt, haha.

Vad är det bästa med att ha en egen båt?

– Det är väldigt avslappnande att fixa med båten. Jag pluggar fortfarande, och det är skönt när man har haft perioder av tuffa studier att åka ner och slipa lite lack. Sen är det underbart med egen båt, att kunna åka ut när man vill med en kompis.

Hur länge kommer du ha kvar henne tror du?

– Två år, tror jag. Sen vill jag ha en större, mer bobar båt. Men en Drake är en bra förstabåt. Den är rätt liten, väger inte så mycket. Man behöver inte vara orolig att saker inte håller. Små båtar – små problem, du vet.

Text Jonatan Leman & Adam Holmberg

 

ANTON LINDBERG

ålder: 23

båt: Drake

köpår: 2009

pris: Gratis. Betalade markplatsen det året.